Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες σε διαδήλωση κατά του Πούτιν

Για έκτη φορά σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μόσχα κατά του προέδρου Πούτιν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Πούτιν είναι παράσιτο» και ζητώντας την αποφυλάκιση των μελών του συγκροτημάτων Pussy Riot, οι οποίες είχαν συλληφθεί για την πανκ «προσευχή» κατά του προέδρου.

Η πορεία διαμαρτυρίας, η πρώτη για το τελευταίο τρίμηνο, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Πούσκιν και κατέληξε στο Κρεμλίνο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «μειονότητα» που δεν απολαμβάνε� ευρεία στήριξη.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν συνεχίζουν να κάνουν λόγο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία αποτελεί αντιδημοκρατικό στοιχείο αφού ο Πούτιν κυβερνά την χώρα 12 χρόνια.

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να ενώσει διάφορες ομάδες, περιλαμβανομένων εθνικιστών, αριστερών και φιλελεύθερων μεσοαστών, χωρίς ωστόσο να διαθέτει σαφές πρόγραμμα πέραν της κοινής επιθυμίας της να απομακρύνει από την εξουσία τον 59χρονο επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Στην τρίτη θητεία του ως π! ροέδ ρου, ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη στάση του κατά της αντιπολίτευσης. Τον Ιούνιο πέρασε νόμο που αυξάνει το πρόστιμο στα 10.000 δολάρια για όσους συμμετέχουν σε πορείες που δεν έχουν προηγουμένως λάβει άδεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό