Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Στα χαρτιά παραμένει το ειδικό Σώμα Ελεγκτών του υπουργείου ΟΙκονομικών

Είκοσι μήνες στα χαρτιά μετρά η δημιουργία του Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων του Κράτους, το οποίο θεωρητικά θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με όπλα τις εξπρές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και την άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών.
 

Σύμφωνα με τα «Νέα» οι σχεδιασμοί προέβλεπαν τη στελέχωση του νέου Σώματος με 2.335 ελεγκτές, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν δύναμη πυρός κατά της φοροδιαφυγής που εξαντλείται σε 80 στελέχη.

Η ιστορία του Σώματος Ελεγκτών, ξεκινά το Μάρτιο του 2011 με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ψηφίζεται από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο με εντυπωσιακό τίτλο: «Εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του Σώματος Ελεγκτών. Οι νέοι ράμπο κατά της φοροδιαφυγής θα υπογράφουν συμβόλαια αποδοτικότητας και ποσοτικών στόχων, η μη επίτευξη των οποίων θα τους οδηγεί σε απομάκρυνση από την υπηρεσία.

Η συγκρότηση εξάλλου του νέου Σώματος θα ανοίξει τον δρόμο για κατάργηση εφοριών: το σχέδιο προέβλεπε κατάργηση 200 εφοριών έως το τέλος του 2011 αρχικά, μετά έως το τέλος του 2012 – έως τώρα έχουν καταργηθεί 49 και αναμένεται άλλες 49 στις 22 Οκτωβρίου.

Μόνο και μόνο για τον καθορισμό του αριθμού των θέσεων του νέου Σώματος απαιτούνται περίπου οκτώ μήνες. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Νοεμβρίου 2011. Στην απόφαση προβλέπεται η στελέχωση του Σώματος με 2.335 ελεγκτές πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια κατόπιν διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης.

Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των πρώτων 990 ελεγκτών προκηρύχθηκε για τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπεβλήθησαν 837 αιτήσεις, οι υποψήφιοι όμως όταν προσήλθαν στο εξεταστικό κέντρο στον Ταύρο βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνδικαλιστές του υπουργείου Οικονομικών. Τελικά κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις μόνο 254 και προσλήφθηκαν 235. Από αυτούς δύο στους τρεις δεν έχουν γίνει ακόμη ελεγκτές καθώς οι προϊστάμενοι των εφοριών στις οποίες υπηρετούν δεν τους αφήνουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Οι εφορίες έχουν σημαντικά κενά: οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 15.372 και οι υπηρετούντες εφοριακοί φθάνουν στους 9.826. Στο μεταξύ ο διαγωνισμός δεν επαναλήφθηκε διότι υπήρξαν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτσι, ακόμη και σήμερα το Σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων του Κράτους μένει στα χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την άμεση στελέχωση του Σώματος.