Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το μεγάλο στοίχημα του Λιονέλ Μέσι

Αφήνοντας όμως τις γραφικές παρομοιώσεις και τις υπερβολές η ουσία είναι μία: Ο Μέσι είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη Γη. Για να μπει όμως η σφραγίδα και να παραλάβει τον τίτλο, ο... Μεσσίας της Αργεντινής θα πρέπει να σηκώσει, να κουβαλήσει και να φέρει μία από τις πιο βαριές φανέλες του ποδοσφαίρου στην κορυφή.

Μέχρι τώρα, η αιώνια πιπίλα των "εχθρών" του, ήταν πως ο Μέσι δεν έχει καταφέρει τίποτα με την Εθνική ομάδα Αργεντινής. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει καταφέρει να φέρει το όνομά του πάνω από αυτό της Αλμπισελέστε. Ο μοναδικός που το είχε πετύχει μέχρι τώρα ήταν ο Μαραντόνα. Όλοι οι προηγούμενοι και όλοι οι επόμενοι, όσο καλοί και αν ήταν, δεν το κατάφεραν.

"Λίο σε ευχαριστούμε για τα τόσα πολλά, συγνώμη για τα τόσα λίγα"

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η συγκεκριμένη Εθνική ομάδα δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Η πίεση και το βάρος της φανέλας είναι τεράστιο και φθάνει σε ύψη που κανείς από την Ελλάδα δεν μπορεί να φανταστεί αφού λίγες Εθνικές έχουν κάτι αντίστοιχο (Αγγλία, Βραζιλία). Για παράδειγμα: Ο Κρ. Ρονάλντο είναι ο ηγέτης της Πορτογαλίας αλλά κανείς δεν τον "κρέμασε" όταν έχασε δύο φορές μέσα στο σπίτι του από μία χώρα η οποία μέχρι εκείνη την περίοδο ήταν γνωστή στην Ευρώπη για τις... παραλίες της, αλλά όχι για το ποδόσφαιρο της.

Αντίθετα ο Μέσι βρέθηκε στο στόχαστρο ολόκληρης της Αργεντινής από τα πρώτα φιλικά με τη φανέλα της Εθνικής. Οι πρώτες του επισκέψεις στην πατρίδα του δεν ήταν γεμάτες επευφημίες και χειροκροτήματα. Αντίθετα, όσο περνούσε ο καιρός η ανάγκη των Αργεντινών να δουν τον νέο Μαραντόνα μετέτρεπε την ανάγκη τους να δουν τον καλύτερο παίκτη του κόσμου να διαπρέπει με τη φανέλα της Αλμπισελέστε, σε μία περίεργη κόντρα.

"Μέσι: Σε ευχαριστούμε που είσαι Αργεντινός"

Το σκηνικό όμως έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Ο Λιονέλ Μέσι "κεντάει" στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής και οι Αργεντινοί τρελαίνονται στις εξέδρες μόνο που τον βλέπουν. Φορώντας όμως την τιμημένη φανέλα με το Νο 10 και το περιβραχιόνιο στο αριστερό μπράτσο, θυμίζει κάτι πολύ περισσότερο και σημαντικότερο στον λαό της Αργεντινής. Στο πρόσωπό του βλέπουν τον Μαραντόνα και τον άνθρωπο που θα τους οδηγήσει ξανά στην γη της επαγγελίας.

Ο "Λίο" έχει βρει τον εαυτό του, σκοράρει συνεχώς και δείχνει πως εκτός από απίστευτο ταλέντο στα πόδια έχει και... γερές πλάτες, ικανές να σηκώσουν τη φανέλα με τα 2 Παγκόσμια Κύπελλα και τα 15 Copa America. Ο ίδιος χαίρεται να παίζει στην ομάδα, πορώνεται τόσο όσο και αυτοί που χοροπηδάνε στις εξέδρες για χάρη τους και όλα φαντάζουν ιδανικά. "Πάντα χαίρομαι να παίζω για την Αργεντινή. Τώρα που κερδίζουμε, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και είναι πολύ πιο εύκολο να το διασκεδάσεις", είχε δηλώσει προς το τέλος του καλοκαιριού.


"Ο πατέρας μου έλεγε για τον Μαραντόνα, εγώ θα λέω στον γιο μου για τον Μέσι"

"Είμαι ευτυχισμένος που οι οπαδοί της Αργεντινής που συμπεριφέρονται με πολύ αγάπη. Συνέβη στην Ρίβερ Πλέιτ, μετά στην Κόρδοβα και τώρα εδώ στην Μεντόζα. Είμαι χαρούμενος επειδή οι οπαδοί της Αργεντινής που συμπεριφέρονται όπως αυτοί της Μπαρτσελόνα". Από τις δηλώσεις του Αργεντινούς είναι πασιφανές πως οι σχέσεις του με τους οπαδούς έχουν αλλάξει. Πλέον, ο Μέσι είναι ο δικός τους... Μεσίας και το μόνο που έχει να κάνει ώστε να ξεχάσει για πάντα την ανθρώπινη φύση του και να συνδέσει το όνομά του με κάτι υπερφυσικό είναι να οδηγήσει την Αργεντινή στην κο�υφή. Όπως έκανε παλιότερα ο Θεός του ποδοσφαίρου.

"Είσαι Αργεντινός από το Α μέχρι το Ο"

Βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να αποθεώνεται ο Μέσι σε κάθε του βήμα στην Λατινική Αμερική έπρεπε ο 25χρονος μέσος να κάνει τα... δικά του. Η εμφάνισή του κόντρα στην Ουρουγουάη επιβεβαίωσε τη νέα τάξη πραγμάτων.  Τα 6 τέρματα σε 8 επίσημους αγώνες τη φετινή χρονιά (+2 ασίστ), τα 7 γκολ σε 3 φιλικά "διόρθωσαν" τα στατιστικά του με τη φανέλα της Αργεντινής. Πλέον, έχει 30 τέρματα στο ενεργητικό του και θέλει άλλα 4 για να φτάσει τον μεγάλο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

"Μέσι, δικά σου είναι τα πόδια του θεού"

Για να γίνει κατανοητή με αριθμούς η μεταμόρφωση του Μέσι απλά δείτε τους αριθμούς. Ο Μέσι των 2 γκολ τη χρονιά έχει πετύχει ήδη έξι σε 8 παιχνίδια αλλά για να καταλάβει κανείς την προσφορά του θα πρέπει να δει τα παιχνίδια της Αλμπισελέστε.

2012-2013

8 παιχνίδια, 6 γκολ, 2 ασίστ

3 φιλικά, 7 γκολ

2011-2012

5 παιχνίδια, 2 γκολ, 1 ασίστ

4 φιλικά 2 γκολ

2010-2011

5 παιχνίδια, 0 γκολ

3 φιλικά, 0 γκολ

2009-2010

10 παιχνίδια, 2 γκολ

2 φιλικά, 2 γκολ

2008-2009

8 παιχνίδια, 2 γκολ

5 ματς Ολυμπιακοί Αγώνες, 2 γκολ

2007-2008

4 παιχνίδια, 2 γκολ

2006-2007

1 παιχνίδι, 1 γκολ

3 φιλικά, 1 γκολ

Η απόδοσή του βοηθάει την Αργεντινή να θυμίσει άλλες εποχές με την ομάδα του Ζαμπαλέτα να δείχνει ανήμπορη να σταθεί στα πόδια της χωρίς τον Μέσι. Όποιος διαφωνεί μπορεί να δει πως χωρίς τον "Λίο" η Αργεντινή απλώς δεν κερδίζει. Κι ας έχει τον Ντι Μαρία, τον Ιγκουαΐν, τον Παστόρε, τον Λαβέτσι και πολλούς ακόμα.


* Στη δεξιά στήλη τα γκολ του Μέσι

Αυτή η ομάδα έχει μάθει να ζει από τον ένα και μοναδικό Μαραντόνα και περιμένει χρονια να βρει τον επόμενο που θα αντέξει στα σταθεί στο πλάι του. Θεός δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά Μεσσίας μπορεί...


Ο Θεός και ο Μεσσίας

Άλλωστε το μοναδικό μεγάλο στοίχημα που μένει να κερδίσει ο Μέσι είναι η καταξίωση με την Αργεντινή. Όλα τα άλλα τα έχει κατακτήσει και με μία και μόνο επιτυχία με το εθνόσημο θ' ανέβει στα ουράνια. Έχοντας στο πλευρό του ΟΛΗ την Αργεντινή μπορεί να το πετύχει. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί, αλλά αν αντέξει την πίεση και την επιθυμία ζωής του κάθε Αργεντινού.