Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σε καραντίνα η μισή Ελλάδα για ελονοσία

Σε καραντίνα έχει τεθεί η Ελλάδα για τον φόβο ελονοσίας, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων εξαιτίας κρουσμάτων. Γι' αυτό το λόγο θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο ο αποκλεισμός δέκα δήμων της Αττικής και αρκετών της περιφέρειας.Όπως αναφέρει η Espresso, περιοχές υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται επίσης οι δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Αβδήρων Ξάνθης, Σοφάδων Καρδίτσας, περιοχές στους νομούς Βοιωτίας και Έβρου.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από 01/01/2012 μέχρι και 22/10/2012 διαγνώστηκαν συνολικά στην Ε�λάδα 75 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 59 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν 53 μετανάστες από ενδημικές χώρες και έξι Έλληνες ταξιδιώτες.

Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για τον φόβο της ελονοσίας στους δήμους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Λαυρεωτικής,Μαραθώνος, Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου και Ωρωπού.

Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός,! εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, πονοκέφαλος και μυαλγίες.