Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Φύγετε από το ευρώ για να σωθείτε

Στην κυβέρνηση και στους Έλληνες πολίτες πετάει την καυτή πατάτα της παραμονής μας ή όχι στο ευρώ, ο πρόεδος του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών, Κουρτ Λάουκ.
Ο ίδιος, που είναι και προσωπικός σύμβουλος της Α. Μέρκελ, υπογράμμισε ότι αν αποφασίσουμε να .....
βγάλουμε το ευρώ από τη ζωή μας, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μας δώσουν και... προίκα.
«Η χώρα σας θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα μεγάλο πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την αλλαγή του νομίσματος. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, φυσικά θα πρέπει να δώσουμε χρήματα, αλλά θα είναι για μία φορά και νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Real News, ο Γερμανός αξιωματούχος.
Ο Κουρτ Λάουκ δήλωσε επίσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενίσχυσης της εποπτείας της Ελλάδας, (σ.σ. σχέδιο Σόιμπλε), προκειμένου να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση στη δημιουργία ενός πιο «ισορροπημένου» προϋπολογισμού.
«Αν μείνετε στο ευρώ, οι θυσίες και ο πόνος θα διαρκέουν τουλάχιστουν 10 χρόνια, πειδή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και έχετε συρρίκνωση του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια, περίπου 40%», είπε ο κ. Λάουκ.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για ποιους λόγους θεωρεί εκείνος πως το πρόγραμμα έχει βγει εκτός στόχων, ο κ. Λάουκ τόνισε πως: «Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και έχει υποσχεθεί να πουλήσει αεροδρόμια, λιμάνια σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τίποτε ουσιαστικα δεν έχει γίνει, γιατί έχετε πρόβλημα στην εκτέλεση και την εφαρμογή.»
Ο σύμβουλος της Α. Μέρκελ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να γίνει νέα αναδιάρθρωση, τονίζοντας ωστόσο πως η «λιτότητα από μόνη της δεν είναι επαρκής» και θα πρέπει «να υπάρξουν κίνητρα για ανάπτυξη». Στη συνέχεια της συνέντευξής του υπογράμμισε πως δεν βλέπει πιθανό ένα νέο πακέτο χρηματοδότηση και ότι θα πρέπει και οι «πλούσιοι» της Ελλάδας να πληρώσουν.


http://dailynews24.gr/