Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Στον Πατραϊκό Κόλπο το σκάφος της PGS για πετρέλαιο


Το σκάφος της PGS, με το περίεργο σχήμα, που φέρει επάνω του ένα ελικόπτερο και μία πλατφόρμα ερευνών, ξεκινάει τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, στον Πατραϊκό Κόλπο...



"Tο ερευνητικό νορβηγικό σκάφος της PGS, αρχίζει τις γεωφυσικές έρευνες που θα οδηγήσουν στην παραχώρηση οικοπέδων για εντοπισμό υδρογονανθράκων", όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Το τετράμηνο που πέρασε, το υπουργείο προχώρησε τη διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τοπικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με το σύστημα ανοιχτής θύρας.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Μιλώντας σήμερα στη βουλή, ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να βγει από την πρωτοφανή κρίση». «Αρκεί να είναι μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα του αύριο που θα έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος. Μια Ελλάδα εξωστρεφής με μια νέα γενιά που θα τη μάθουμε να είναι αποδοτική από τα θρανία και δεν θα την καίμε από την εφηβεία», είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ.