Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


Οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι των πεδινών περιοχών εκτιμάται ότι θα είναι οι «ευνοημένοι» της «de minimis» ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου...
Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτη�οτρόφοι αυτής της κατηγορίας θα πάρουν 9 - 9,5 εκατ. ευρώ ενώ οι συναδέλφοί τους των ορεινών περιοχών 2 -2,5 εκατ. ευρώ.

Στους πτηνοτρόφους αναλογούν 5 - 5,5 εκατ. ευρώ ενώ στους χοιροτρόφους θα δοθούν 6,5 - 7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν τόσο οι σχετικοί έλεγχοι, όσο και η μεταφορά των  25 εκατ. ευρώ που εξα! σφαλίστηκαν, από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για αξιοποίηση του μηχανισμού καταβολής ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων (Κανονισμός de minimis), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την κατανομή των ποσώνπου θα διανεμηθούν στους διάφορους κλάδους.

Για την οριστικοποίηση της ενίσχυσης ελήφθησαν υπόψη:
- οι άλλου είδους εισοδηματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν
- η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να μην υποστεί πλήγμα το παραγωγικό κτηνοτροφικό δυναμικό της χώρας (χοιρομητέρες ή νεαρά θηλυκά ζώα αιγοπροβάτων και βοοειδών)
- το μέγιστο όριο που θέτει ο Κανονισμός για ! τις ε! νισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά δικαιούχο εκμετάλλευση
- η καλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων

Επιπροσθέτως, με βάση την απάντηση της ΕΕ στο αίτημα της Ελλάδας, θα δοθούν 5 εκατ. ευρώ (στο πλαίσιο του Άρθρου 68) στους κτηνοτρόφους των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών, δηλαδή συνολικά οι ενισχύσεις για την ελληνική κτηνοτροφία θα φτάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.