Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μόαζ ελ Χατίμπ απαιτεί τη συγγνώμη της Μόσχας

Ο επικεφαλής του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, Μόαζ ελ Χατίμπ, αρνήθηκε την πρόσκληση της Μόσχας να συμμετάσχει σε... διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, απαιτώντας τη συγγνώμη της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος.

Ο Χατίμπ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφασή του, αν η Ρωσία εκδώσει μια σαφή ανακοίνωση που θα ζητά την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν θα μεταβούμε στη Μόσχα, είναι δυνατό για μας να συμμετάσχουμε σε συνόδους, αλλά αποκλειστικ� σε μια αραβική χώρα και αν υπάρχει μια σαφής ημερησία διάταξη. Θέλουμε τώρα μια συγγνώμη από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που λέει όλη την ώρα ότι οι λαοί θα πρέπει να επιλέξουν το μέλλον τους χωρίς ξένη παρέμβαση, όμως η Ρωσία παρεμβαίνει και ενεργεί ως εάν όλες οι σφαγές των οποίων έχει πέσει θύμα ο συριακός λαό είναι ένας υγιεινός περίπατος», δήλωσε ο Χατίμπ στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

«Αν δεν εκπροσωπούμε το λαό της Συρίας γιατί μας καλούν; Και αν εκπροσωπούμε το λαό της Συρίας γιατί η Ρωσία δεν αντιδρά δίνοντας στη δ! ημοσιότητα μια ανακοίνωση που καταδικάζει σαφώς την ωμότητα του καθεστώτος και απαιτεί την παραίτηση του προέδρου Άσαντ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, η μόνη μεγάλη δύναμη που στηρίζει το καθεστώς της Συρίας στο οποίο πωλεί όπλα, πίεσε σήμερα τον Άσαντ για διάλογο με την αντιπολίτευση, αφού πρώτα έστειλε πρόσκληση στον κ. Χατίμπ.

Ο Λαβρόφ πάντως, που συναντήθηκε χθες Πέμπτη στη Μόσχα με συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φάισαλ Μοκντάντ, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα εξακολ�υθεί να αρνείται να υποστηρίξει τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για παραίτηση του κ. Άσαντ, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα του συριακού λαού.