Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το σύστημα χρειάζεται επείγοντος format και update!!! (…ή «η σχέση της αγελάδας με τη μπύρα»)

Θα ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι, αφού ο κόσμος είναι βαριά άρρωστος κ γεμάτος άλυτα κοινωνικά προβλήματα, αδιέξοδα κλπ, καλό είναι ο καθένας να προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους κ δρόμους που θα τον οδηγήσουν σε μια προσωπική εσωτερική βαθειά κατανόηση της ύπαρξης κ του σκοπού της ζωής του, αφήνοντας πέρα ή αδιαφορώντας ουσιαστικά για το ότι συμβαίνει δίπλα και γύρω…

Νομίζω ότι είναι αρκετά εύκολο στον καθένα να βρει πιθανόν κάποιες «διαφυγές», κάποιους φιλάνθρωπους ή άλλους «σκοπούς» και ενδιαφέροντα και να αφοσιωθεί σ αυτά πιστεύοντας ότι πορεύετε «σωστά», μα το βέβαιο είναι ότι το κοινωνικό περιβάλλον, πέρα από αυτόν, δεν θα έχει αλλάξει και όσο δεν θα αλλάζει αυτό ριζικά είναι σίγουρα αβέβαιο και το προσωπικό του περιβάλλον.
Είναι αδύνατον να ευτυχεί το μέρος όταν το όλον υποφέρει…

Σαφώς η ζωή είναι ένας μοναχικός προσωπικός δρόμος σχέσεων, μα το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα τύχει να γεννηθεί ο καθένας από μας, παίζει εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία του στην ζωή καθώς επίσης και για την αξιακή του θέση μέσα σ αυτό τον κόσμο.
Ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του άπληστος, διεφθαρμένος, βίαιος κλπ, τα γονίδια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν και να διακρίνουν αξίες.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο άνθρωπος «κουβαλάει» στο DNA του κάποιες τάσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διαμορφωθεί καθορίζει το αν οι «καλές» ή «κακές» του τάσεις θα καλλιεργηθούν ή θα αποδυναμωθούν…

Οι καθημερινές επιλογές μας λοιπόν επηρεάζουν ξεκάθαρα την εικόνα κ την πραγματικότητα του κόσμου μας…εμείς είμαστε ο κόσμος.

Οι άνθρωποι δίπλα μας, οι συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν και δυστυχούν όλο και πιο πολύ… πάρα πολλά χρόνια τώρα…τα τελευταία όμως έχουν κυριολεκτικά μπουχτίσει να ακούν από τους ειδικούς (πολιτικούς, τραπεζίτες, οικονομολόγους και κάθε λογής τεχνοκράτες και σωτήρες) ασταμάτητα για αριθμούς και έννοιες, έννοιες οικονομικές όλο και πιο σύνθετες, ιδιόμορφες, παράξενες…έννοιες στις οποίες προσπαθεί κανείς να βρει τη σχέση τους με τον άνθρωπο…

Βομβαρδίζονται ακατάπαυτα από τα μέσα ενημέρωσης με ενοχές κ φόβους, ενώ η καθημερινότητα του καθένα γίνεται όλο και πιο εφιαλτική.

Ζούμε ΟΛΟΙ μέσα σ ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων που μοιάζουν άλυτα…και το χειρότερο ίσως είναι η ανασφάλεια και το μη βιώσιμο μέλλον μπροστά μας… για μας και τα παιδιά μας.
Μήπως τα πράγματα όμως είναι αρκετά πιο απλά αλλά βολεύει κάποιους να τα παρουσιάζουν δύσκολα κ τόσο δυσνόητα…;

Λέω να προσπαθήσω να πω κάποια πράγματα με την απλότητα που θα τα καταλάβαινε ένα παιδί.

Και πρώτα το αυτονόητο, «δεν μπορείς να περιμένεις από μια αγελάδα να σου παράγει μπύρα»!!
Δεν είναι φτιαγμένη γι αυτό, τι να κάνουμε;

Ο άνθρωπος λοιπόν, όπως κ όλα τα υπόλοιπα είδη σ αυτό τον πλανήτη, χρειάζεται τους πόρους για να επιβιώσει…

Οι πόροι που βρίσκονται στη γη, στη θάλασσα και στην ατμόσφαιρα είναι απολύτως ζωογόνοι για όλα τα είδη του πλανήτη.

Είναι ίσως, θεωρητικά αυτονόητο, ότι οι πόροι αυτοί του πλανήτη ΔΕΝ θα έπρεπε να ανήκουν σε κάποιους…ή αν δεχόμασταν ότι θα έπρεπε να «ανήκουν» με κάποια έννοια, τότε θα έπρεπε να «ανήκουν» σε ΟΛΟΥΣ, όλο το ανθρώπινο και όχι μόνο είδος.
Σε όλες τις επόμενες γενιές…

Τη διαχείριση κ τη διανομή των πόρων την ονομάζουμε Οικονομία.

Κι εδώ, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, μια πολιτισμένη κοινωνία, βάζει τους στόχους της.

Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαρίσει ποιοι θέλει να ωφελούνται από τον οικονομικό σχεδιασμό που θα κάνει και πιο οικονομικό μοντέλο χρειάζεται να ακολουθήσει για να πετύχει αυτούς της τους στόχους.
Σε μια πολιτισμένη ανθρώπινη κοινωνία, που νοιάζεται υποτίθεται για το καλό κ την ευημερία όλων των ανθρώπων, υπάρχει κάποιος άλλος στόχος πέρα από την κάλυψη των βασικών και όχι μόνο αναγκών ΟΛΩΝ μα ΟΛΩΝ των ανθρώπων αυτού του πλανήτη;;;

Το Οικονομικό σύστημα που επικρατεί στον κόσμο μας τους τελευταίους αιώνες είναι το μονεταριστικό χρηματοπιστωτικό, η οικονομία του χρήματος δηλαδή.

Το οικονομικό αυτό καπιταλιστικό σύστημα ή σύστημα τα ελεύθερης αγοράς, μπορεί όταν δημιουργήθηκε να ήταν το καλύτερο δυνατόν (!?) αλλά στην εξέλιξή του, γίνεται όλο κ πιο συγκεντρωτικό, όλο κ πιο αδιέξοδο για την πλειοψηφία των πολιτών όλου του κόσμου.
Το χρήμα «κινείται» δια μέσω του χρέους (που απλά σημαίνει ότι αν δεν χρώσταγε κανένας σε αυτό τον κόσμο δεν θα υπήρχε να κυκλοφορεί ούτε σεντς)

Εμείς όμως, στον 21ο αιώνα, ζούμε σε μια κοινωνία όπου ΟΛΟΙ χρωστάνε σε ΟΛΟΥΣ ακόμα και απίστευτα, μυθικά ποσά, που μόνο σαν αριθμούς μπορεί να τα δει κάποιος στις περισσότερες περιπτώσεις…

Είναι ένα σύστημα φτιαγμένο να λειτουργεί έτσι, προς όφελος των λίγων, δεν είναι φτιαγμένο για την ευημερία όλων.

Οι υποτιθέμενες προσπάθειες που κάνουν οι ανά τον κόσμο «ειδικοί» του χρήματος (τραπεζίτες, οργανισμοί, φορείς, πολιτικοί, οικονομολόγοι κλπ) για να βρουν δίκαιους τρόπους κατανομής και ελάφρυνσης των φτωχών και δυστυχισμένων είναι τουλάχιστον υποκριτικές κ ψεύτικες.

Από την άλλη μεριά, αν δει προσεκτικά κάποιος, θα διαπιστώσει ότι η κοινή βάση σχεδόν όλων των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα αιώνες τώρα είναι οικονομική, θα διαπιστώσει επίσης εύκολα ότι ζούμε σε κοινωνία στέρησης και σπανιότητας των αγαθών και των υπηρεσιών, με την έννοια της πρόσβασης ΟΛΩΝ.

Η φτώχεια, ο πόλεμος, η εγκληματικότητα, οι διακρίσεις, οι ανισότητες, η ανεργία, η μετανάστευση, τα ναρκωτικά, η πορνεία, το εμπόριο όπλων κλπ είναι φαινόμενα η βάση των οποίων είναι οικονομική.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος κ η εξάντληση των πόρων έχει να κάνει με το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί.

Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια ή αιώνες θα χρειαστεί ο άνθρωπος για να καταλάβει ότι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει ριζικά στις κοινωνίες του είναι το οικονομικό σύστημα κ όχι τους πολιτικούς και άλλους σωτήρες…

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο, το μονεταριστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εντελώς αποτυχημένο, άχρηστο και επικίνδυνο σχεδόν για όλους.

Το Οικονομικό αυτό σύστημα απλά δεν είναι φτιαγμένο για το όφελος ΟΛΩΝ και δυστυχώς δεν μπορεί να διορθωθεί, να βελτιωθεί ριζικά για το όφελος όλων!!!

Μπορεί μονάχα να αντικατασταθεί!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ!!!!!

Το γεγονός ότι όλοι γεννηθήκαμε μέσα σε αυτό το οικονομικό μοντέλο ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο καλύτερο κ δικαιότερο!!!

Τώρα θα αναρωτιέστε βέβαια πιο οικονομικό σύστημα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παρών και να λειτουργήσει για το όφελος ΟΛΩΝ των ανθρώπων.

Και έχετε φυσικά απόλυτο δίκιο.

Αρκετά πια…είναι πολύ εύκολο να κρίνεις και να κατηγορείς χωρίς να προτείνεις κάτι πραγματικά ΡΙΖΙΚΟ ώστε όλος αυτός ο εφιάλτης να πάψει μια για πάντα από τον κόσμο μας.

Ξεκάθαρα λοιπόν φίλοι μου, το μόνο Οικονομικό μοντέλο-σχέδιο που μπορεί να αντικαταστήσει το παρών και να υπάρχει για το όφελος ΟΛΩΝ είναι αυτό που θα βασίζεται αποκλειστικά κ μόνο στους υπάρχοντες διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι δεν θα ανήκουν σε κάποια ελίτ όπως συμβαίνει στον κόσμο μας τους τελευταίους αιώνες….μα θα αποτελούν, αυτονόητα, κοινή παγκόσμια κληρονομιά όλου του ανθρώπινου είδους.

Που θα στηρίζεται στις σύγχρονες γνώσεις μας για τον κόσμο μας, στις επιστήμες και την σύγχρονη τεχνολογία με τις απεριόριστες δυνατότητές τους.

Δυστυχώς, στο σύγχρονο κόσμο μας, τα παραπάνω «εργαλεία» στη διαδρομή τους μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελούν άλλη μια πηγή κέρδους και όχι προσφορά στην ανθρώπινη κοινότητα, δεν έχουν όλοι πρόσβαση.

Φυσικά καταλαβαίνετε ότι αυτό που περιγράφω σημαίνει ότι μιλάμε για μια ανθρωπότητα ουσιαστικά και πραγματικά ενωμένη, που λειτουργεί για το καλό όλων.

Θα ήτανε σίγουρα πολύ δύσκολο να σας εξηγήσω και να σας πω πολλά σχετικά με το παγκόσμιο κοινωνικό σχέδιο VENUS PROJECT και την Οικονομία που βασίζεται στους Πόρους, το οποίο είναι η ΠΡΟΤΑΣΗ.

Να σας πω απλά ότι το VP «βλέπει» τον κόσμο σαν ένα ενιαίο εν δυνάμει οργανισμό και την ανθρώπινη κοινότητα ως μια μεγάλη οικογένεια καθώς ΟΛΟΙ οι μεταξύ των ανθρώπων διαχωρισμοί είναι κατασκευασμένοι μέσα σε αυτό το κατεστημένο μοντέλο που ζούμε.

Μοναδικός στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων όλων των ανθρώπων και όχι το κέρδος μιας ελίτ που της ανήκουν οι πόροι.

Μοναδικά εργαλεία, όπως είπα κ παραπάνω, είναι οι επιστήμες και η τεχνολογία, που αν χρησιμοποιηθούν συνετά μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και παράλληλα να προστατέψουν το περιβάλλον που μέσα σε αυτό το οικονομικό μοντέλο που ζούμε χρησιμοποιείται και αυτό για το κέρδος κάποιων.

Σας παρακαλώ να μη βιαστείτε να κατατάξετε το κοινωνικό αυτό σχέδιο στην κατηγορία των ουτοπιών καθώς δεν είναι…και δεν είναι γιατί πολύ απλά βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα πράγματα και όχι σε φανταστικά και ανύπαρκτα.

Σας καλώ να ενημερωθείτε από τα παρακάτω λινκς κι εδώ είμαστε να πούμε περισσότερα αν χρειαστεί.

www.thepangea.org
www.thevenusproject.com

Υ.Γ
Υπάρχει ζωή και έξω από το «κουτί», δοκιμάστε το…

Τάσος Πετρίδης, ιδρυτικό μέλος της Πανγαία και υπεύθυνος εκπαίδευσης


ramnousia.com