Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Tσαμάζ: Μεγαλύτερο πρόβλημα η ΕΕΤΤ από την κρίση για τον ΟΤΕ!

«Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι η οικονομική κρίση... αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

"Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον.....
ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι η οικονομική κρίση. Νοιώθουμε σαν sitting ducks. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη. Άλλες εταιρείες incumbent με τα μερίδια της αγοράς που έχει ο ΟΤΕ δεν ρυθμίζονται με τον τρόπο που ρυθμιζόμαστε εμείς. Από τη μια, ο ρυθμιστής χρησιμοποιεί τα μοντέλα τιμολόγησης με τρόπο που δημιουργεί μεγάλη διαφορά στις τιμές λιανικής από τον ανταγωνισμό, σαν να αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους εναλλακτικούς. Από την άλλη, μας εμποδίζει να βγούμε στη λιανική. Οι ανταγωνιστές μας δεν έχουντους πόρους για να επενδύσουν στο VDSL, oπότε ο ρυθμιστής καθυστερεί και εμάς από την εμπορική διάθεση στον τελικό καταναλωτή", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, τα σχέδια σχέδιά για την προσφορά γρήγορου ίντερνετ (VDSL) παραμένουν "παγωμένα", έως ότου ο ΟΤΕ λάβει τιμές λιανικής από τον ρυθμιστή. "Αυτή τη στιγμή, η χώρα περιμένει να γίνουν επενδύσεις, να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. Ο ΟΤΕ είναι μια ελληνική εταιρία που θα μπορούσε άνετα να επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο (ΟΤΕ & COSMOTE), ποσά ονειρικά για την παρούσα περίοδο. Αλλά ο ρυθμιστής έχει αφεθεί να κάνει τηλεπικοινωνιακή πολιτική, ρόλος που ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στην ΕΕΤΤ".

«Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ, για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται».

Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο Οργανισμός προτίθεται να μειώσει τις τιμές του κατά 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων, είπε ο κ. Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω το εργασιακό του κόστος προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών και πολιτικών του ρυθμιστή. «Έχουμε τη συμφωνία με την Ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων», είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ και συμπλήρωσε ότ� στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από το 35% που βρίσκεται τώρα.

Αναφορικά με την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat, ο Τσαμάζ μίλησε για «ειλημμένη απόφαση», τονίζοντας ωστόσο ότι «η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να λάβει μέτρα που θα σήμαιναν μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα.

Τέλος, για τους στόχους σε σχέση με το εργασιακό κόστος σε σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο κ. Ταμάζ σημείωσε πως "αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 35% επί των εσόδων. Στόχος είναι να μειωθεί στο 22- 23% μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια. Έχουμε την τριετή σύμβαση και θα έχουμε και μειώσεις προσωπικού με natural attrition και εθελουσία έξοδο. Προϋπόθεση για μια εθελουσία έξοδο είναι να διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και να δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.

http://www.capital.gr/

Σταύρος