Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ισχυροί μετασεισμοί από την έκθεση της ΕΤΕ για επιστροφή στη Δραχμή


Αν και ξορκίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τις ζοφερές παρενέργειες τυχόν επιστροφής στη δραχμή πυροδότησε αντιδράσεις και από τα δεξιά και από τα αριστερά.....



Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική σκοπιμότητα να δώσει (η Εθνική) στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το ευρώ». Την Τετάρτη πάντως, η διοίκηση της ΕτΕ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αιτήματος του κόμματος, με αφορμή τη μελέτη που εξέδωσε σε σχέση με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν ως πολιτική επιλογή την αξιοπρέπεια των ελλήνων στη ζώνη του ευρώ. Είναι απαράδεκτο ο κ. Ταμβακάκης να δημιουργεί και να προκαλεί σενάρια τρομοκρατίας και εγκατάλειψης του ευρώ. Είναι απαράδεκτο να στέλνει μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι Έλληνες τραπεζίτες μετρούν το μέλλον της Ελλάδας σε δραχμές. Μόλις η Εθνική εισέπραξε κοντά 8 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίησης που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, εξαπέλυσε αμέσως το σενάριο εγκατάλειψης του ευρώ. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ο κ. Ταμβακάκης, επιλογή του Γιώργου Παπανδρέ�υ, φαίνεται συμπρωταγωνιστής και υποβολέας των εκβιαστικών διλημμάτων Σαμαρά, Βενιζέλου», τόνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

«Ο κίνδυνος της άναρχης ή προγραμματισμένης πτώχευσης είναι υπαρκτός, καθώς η κρίση επεκτείνεται, βαθαίνει στην ευρωζώνη. Βλέπετε σε τι κατάσταση είναι η Ισπανία. Όποιοι τρομοκρατούν το λαό με την πτώχευση για να παραλύσει δεν πρέπει να πάρουν ούτε μια ψήφο. Αυτοί όμως, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης εγκληματούν γιατί αφήνουν το λαό ανοργάνωτο και αφοπλισμένο», σχολίασε την Τετάρτη η Αλέκα Παπαρήγα.

Τη θέση ότι η Εθνική Τράπεζα επιστρατεύθηκε στο πλαίσιο της «μαύρης προπαγάνδας» με στόχο «να τρομοκρατήσει την κοινωνία και να παρουσιάσει τη μνημονιακή καταστροφή ως αναπόδραστη» διατυπώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τονίζει ότι η έκθεση «συνειδητά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και στηρίζεται σε αβάσιμες υποθέσεις», ενώ παράλληλα διατυπώνει τις δικές της απόψεις για το ζήτημα.

Οι πολίτες πάντως σύμφωνα και με νεώτερη δημοσκόπηση, σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον, δηλώνουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Νομισματική Ένωση. To 80,9% των πολιτών επιθυμεί την πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 77,8% τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Μνημονίου και το 66,4% θα προτιμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας GPO

Στο μνημόνιο είναι αφιερωμένο το νέο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η κρίση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα είναι αποτέλεσμα «της δημοσιονομικής εκτροπής, των γενικευμένων παροχών και, κυρίως, της αδυναμίας έγκαιρης εκλογικεύσεως του ασφαλιστικού συστήματος».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη περιορισμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την Alpha Bank οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνονται «με τη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη πραγματοποιείται και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας».

Επίσης στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank αναφέρεται ότι «γενική επιδίωξη αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει με συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο από μια ισχυρή ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ-27 και το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη από κάποια πολιτικά κόμματα αντιστροφή της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου θα στερήσει την ελληνική οικονομία από τα σημαντικά κεφάλαια τα οποία είναι απολύτως αναγκαία αφενός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της μετά τις ζημιές από το PSI plus και αφετέρου για �ην έγκαιρη ανάκαμψη και ανάπτυξή της».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Όσοι τις προτείνουν, παραπλανούν τους πολίτες και δημιουργούν ψευδαισθήσεις. Τα κόμματα που προτείνουν αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να εξηγήσουν πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του δημοσίου, που θα μεγαλώσουν εάν αντιστραφούν οι πολιτικές του Μνημονίου».

Εντός τριμήνου Εθνική και Alpha Bank όπως και Eurobank και Πειραιώς, θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης που θα προβλέπουν μείωση του μισθολογικού κόστους, κλείσιμο καταστημάτων και πώληση θυγατρικών.