Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η πρωτοβουλία Κατσέλη για συστράτευση των αριστερών δυνάμεων!

Γράφει ο Αιας

Αριστερά εναντίον Δεξιάς, στο εκλογικό τερέν, με βασικές «ομάδες» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι κοινωνικές δυνάμεις, που είτε είναι ήδη ενταγμένες κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα προοδευτικά κόμματα, όπως την ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους, είτε αποχωρούν από το....
ΠΑΣΟΚ, θα αναμετρηθούν με τις καθεστωτικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του κυβερνητισμού, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και όσους φιλομνημονιακούς συσπειρώνονται γύρω τους.
Είναι πλέον προφανές ότι, το διακύβευμα των προσεχών εκλογών είναι αν θέλουμε μία ελεγχόμενη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που θα συνεχίσει την ίδια ολέθρια πολιτική του Μνημονίου, ή μία ακηδεμόνευτη, φιλολαική κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Καταλυτική η πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη, για τη συνεννόηση και συστράτευση όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη η απαίτηση της κοινωνίας για πατριωτική και φιλολαική διακυβέρνηση.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, πιστή στις αρχές της και απηχώντας το κοινό αίσθημα, με επιστολή που απέστειλε προς τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη καθώς επίσης και την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων ζητά να συναντηθούν «χωρίς χρονοτριβή, με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνεννόηση, προγραμματική σύγκλιση και, γιατί όχι, κοινή δράση».
Μέγα ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ, δεδομένης της δήλωσης Κουβέλη, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διερευνητικών εντολών, ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά τις εκλογές.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Λ. Κατσέλη, έχει ως εξής:
« Η Κοινωνική Συμφωνία, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υποστήριξε ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων :
α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.
β) Πρόταξη ενός ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που μπορεί ν' αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εταίρους μας, και
γ) Συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.
Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη συνεννόησης και συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη την απαίτηση της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ, χωρίς χρονοτριβή, να συναντηθούμε με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνεννόηση, προγραμματική σύγκλιση και, γιατί όχι, κοινή δράση».