Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Κομισιόν: Η τήρηση του μνημονίου προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ!

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ , διεμήνυσε σήμερα η Κομισιόν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση τόσο για την ίδια την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ευχόμαστε να παραμείνει και ελπίζουμε ότι θα παραμείνει, όμως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε η....
εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αντερκίλντε Χάνσεν.

Όπως είπε, η θέση της Επιτροπής δεν έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να κάνει το παν για να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, από την πλευρά της, να σεβαστεί τα εθνικά κοινοβούλια των 16 υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας.

Εκτίμηση πάντως του επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είναι ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερος.

«Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι σήμερα μεγαλύτερος απ' ό,τι πριν από έξι μήνες», εκτιμά ο Πάντοαν σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones [.DJI] .

Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα πρέπει -μόλις ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις εκλογές- να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ προειδοποιεί πως μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε κοινωνική καταστροφή.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι γερμανικές πιέσεις προς την Αθήνα για τον σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης που θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μνημόνιο αποτελεί τη μόνη ορθή οδό για την Ελλάδα, και μάλιστα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «τρομερά δύσκολη» την κατάσταση στη χώρα. «Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει σαφές περιεχόμενο και συνοδεύεται από σαφείς στόχους» τόνισε με τη σειρά της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η απαίτηση για την τήρηση των δεσμεύσεων ισχύει και ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, εξάλλου, ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί πολύ σημαντικό να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη αν αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, έστειλε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

«Πιστεύω ότι μια τέτοια εξίσωση είναι αδύνατη και θεωρώ ότι υπό αυτή την έννοια πρόκειται για μια ανεύθυνη δήλωσε», είπε ο Φινλανδός υπουργός. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, πως προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, υποστήριξε πως το «ακραίο σενάριο» της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συνιστά ουσιαστική απειλή για τις γαλλικές τράπεζες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη ενσωματώσει στις προβλέψεις τους απώλειες της τάξεως του 75% επί των θέσεών τους σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν τραπεζικό όμιλο που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που επαληθευτεί κάποιο ακραίο σενάριο όσον αφορά στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ κόπωσης που να ενσωματώνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

http://www.antinews.gr