Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Νέο ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες κοντά στο Νησί των Χριστουγέννων

Πλοίο που μετέφερε δεκάδες μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ινδονησία και το Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Τα συνεργεία διάσωσης περισυνέλεξαν 123 μετανάστες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ.

Πρόκειται για το δεύτερο ναυτικό δυστύχημα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες σκάφος με περίπου 200 λαθρομετανάστες βυθίστηκε στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90 άνθρωποι.

«Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, 123 άνθρωποι διασώθηκαν» δήλωσε η Γκίλαρντ στο κο�νοβούλιο και πρόσθεσε πως στο πλοίο επέβαιναν 123 ως 133 μετανάστες.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 150 επιβάτες.

Φωτογραφία του πλοίου πριν βυθιστεί, που έδωσε στη δημοσιότητα η AMSA δείχνει ένα σκάφος φτιαγμένο από ξύλο γεμάτο μετανάστες.

Τα πρόσφατα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αυστραλία για τη μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια των συνόρων.


Τα νερά ανάμεσα στην Ινδονησία και το Νησί των Χριστουγέννων αποτελούν μια συνηθισμένη, αλλά επικίνδυνη πορεία για τους μετανάστες που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία.

Μέσα στο 2012, τουλάχιστον 50 πλοία που μετέφεραν 4.000 μετανάστες εντοπίστηκαν από τις αυστραλιανές αρχές.