Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Νικολόπουλος σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που έδωσε με αφορμή την συνάντηση που έγινε ...
χθες στο Υπ. Εργασίας με τον κ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force, μεταξύ των άλλων απαντήσεων υπογράμμισε πως η νέα πολιτική ηγεσία ζήτησε τη συνδρομή για την υλοποίηση έργων που έπρεπε από χρόνια να είχαν υλοποιηθεί. 1. την πάταξη της εισφοροδιαφυγής,
2. την ενδυνάμωση των Ασφαλιστικών Ταμείων,
3. την απλοποίηση των διαδικασιών και
4. φυσικά τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Όπως γνωρίζετε στα πλαίσια και της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, ένας από τους στόχους είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων.
Και αυτή η προσπάθεια έχει τριπλή στόχευση. Αφενός τη συνεισφορά στην προσπάθεια για την δημοσιονομική προσαρμογή, αφετέρου την ορθή στόχευση των μεταβιβαστικών πληρωμών σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τέλος τον περιορισμό της σπατάλης μέσα από την διασταύρωση στοιχείων και την ταυτοποίηση όσων παρανόμως είναι αποδέκτες παροχών Η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι για να είναι επιτυχής αυτή η στόχευση θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας για να αυξηθεί η αποδοτικότητα, λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας.
Ένα πρώτο βήμα, και πολλά άλλα μένουν να γίνουν. Έργα πνοής με χρήση νέων τεχνολογιών, μείζονος σημασίας, όπως άλλωστε τα χαρακτήρισε ο Υπουργός κ. Ι. Βούρτσης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση της ''ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΟΥΣΗΣ'' την επόμενη εβδομάδα με τα στελέχη των αντίστοιχων Υπηρεσιών''.
Στην ερώτηση και ποιο θα είναι το όφελος που θα προκύψει για τις ευπαθείς και ευάλωτες 2 ομάδες, ο αρμόδιος για την Κοινωνική Πρόνοια κ. Ν. Νικολόπουλος είπε χαρακτηριστικά: ''Όσον αφορά την Κοινωνική Προστασία η νέα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, ότι το στοίχημα με την κοινωνία, είναι πολύ μεγάλο και ο πήχης των απαιτήσεων ακόμη πιο ψηλός. Για τούτο ζήτησα τη συνδρομή της ''Task Force'' κυρίως στα εξής σημεία : Στη στοχευμένη λήψη των προνοιακών επιδομάτων με εξορθολογισμό, συμβατό με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Στην αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, για να είναι συμβατό με τις δημοσιονομικές αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες. Εξάλλου ο Υφυπουργός Εργασίας στη ραδιοφωνική συζήτηση με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα στοιχεία ''σοκ'' που του παρέθεσαν χθες η Ομοσπονδία και σήμερα 18 Σωματεία ξενοδοχοϋπάλληλων από όλη την Ελλάδα για το απαράδεκτο καθεστώς της απλήρωτης και αδήλωτης Εργασίας που έχει σκαρφαλώσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης. Παρά ταύτα δυστυχώς το κράτος δεν έχει τα κατάλληλα όπλα για τον πόλεμο κατά της μαύρης αγοράς εργασίας. Ο κ. Ν. Νικολόπουλος ανέφερε αναλυτικά την αξία της μεταφοράς γνώσης της ομάδας Ράιχενμπαχ, για παράδειγμα, στην υπηρεσία Σ.ΕΠ.Ε του Υπουργείου, λέγοντας πως υπάρχουν μοντέλα και εφαρμογές, πετυχημένα συστήματα ελέγχου στις χώρες της Ε.Ε.. Η μεταφορά της τεχνογνωσίας όσον αφορά τον περιορισμό της αδήλωτης Εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, θα φέρει λοιπόν σίγουρα ευεργετικά αποτελέσματα. Τέλος μιλώντας για την αυριανή συνάντηση με την Τρόικα στο Υπ. Εργασίας είπε: Πρέπει να σας θυμίσω ότι η ενημέρωση της Τρόικα θα «κρίνει» και την επόμενη δόση των 31δις ευρώ, η οποία θα πρέπει να εκταμιευθεί έως τα μέσα Αυγούστου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πιστεύω πως θα εξελίσσονται βήμα – βήμα και επομένως θα παίρνουμε ανάλογα με το τι θα δίνουμε. Η ομάδα «κρούσης» του Υπουργείου είναι, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, που θα υποστηρίξει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και είναι πανέτοιμο να παράσχει κάθε πληροφορία και στοιχεία για την εξέλιξη των συμβατικών μας υποχρεώσεων. Ο κ. Ν. Νικολόπουλος μάλιστα εμφαντικά απάντησε πως: ''Οι απαντήσεις θα δίδονται βασισμένες σε ενιαία στοιχεία για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν το φαινόμενο να δίδονται στην τρόικα διαφορετικά στοιχεία και εκτιμήσεις για τα ίδια θέματα''.