Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κεφτέδες φούρνου με μπάμιες

Το καλοκαίρι, δεν μας φέρνει μόνο ήλιο, θάλασσα, μπανάκια και βουτιές.
Φέρνει μαζί του και ωραία λαχανικά για να φτιάξουμε νόστιμα φαγάκια.
Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και οι μπάμιες.
Μας αρέσουν πολύ και τις μαγειρεύω με ένα σωρό τρόπους, μόνες τους σαν λαδερό φαγητό, αλλά και μαζί με άλλα υλικά.
Σήμερα σας τις σερβίρω μαζί με κεφτέδες και πατάτ�ς στον φούρνο.
Ο συνδυασμός είναι νόστιμος και πιστέψτε με, θα σας ζητούν να γλείψουν και το ταψί.
Για να δούμε πως θα τις μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για τους κεφτέδες:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. ψίχα ψωμιού βρεγμένη και στυμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 αυγό
1 κουταλάκι ξύδι
2 κουταλιές λάδι
από 1/3 κουταλάκι, ρίγανη, δυόσμο, μαντζουράνα
1/4 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι
Για τις μπάμιες και τις πατάτες:
500 γρ. μπάμιες μικρές καθαρισμένες.
3 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1 κουταλιά πελτέ
μισό φλιτζάνι πουμαρό
5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ξερό δυόσμο, μια πρέζα κύμινο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αν η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό, αν είναι αραιή λίγο ψωμί ακόμα ή λίγη φρυγανιά.
�φήνουμε για μισή ώρα το μείγμα στο ψυγείο.
Πλάθουμε μέτριους σε μέγεθος κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τους κεφτέδες σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τους αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε τηγάνι 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν.
Προσθέτουμ�! � και τις πατάτες, που τις έχουμε ήδη κόψει όπως για τηγανητές, αλλά λίγο πιο χονδρές.
Ανακατεύουμε τα υλικά στο τηγάνι για 4-5 λεπτά, να πάρουν λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα μυρωδικά , τον πελτέ, το πουμαρό και ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε τις μπάμιες, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, στο ταψάκ� που θα ψήσουμε το φαγητό και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται να καλύψει τις μπάμιες και τις πατάτες.
Από πάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες.
Σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθ. Κελσίου, ως να μαλακώσουν οι πατάτες και οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
Αν χρειαστ�! �ί, σ� �μπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, να πάρει λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.