Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής από τον ΕΟΠΠΥ ζητούν οι γιατροί

Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής από τον ΕΟΠΠΥ ζητούν οι γιατροί

Μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ, στηρίζει τους συμβεβλημένους γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι δεν απεμπολείται η πλήρης εξόφληση.

Ο ΙΣΑ επανέλαβε ότι η �έση του να μην συμβληθεί κανείς γιατρός με τον Οργανισμό με «συμβάσεις-φαξ», δεδομένου ότι ο Οργανισμός δεν είχε εξασφαλισμένη χρηματοροή, προϋπολογισμό, ούτε και λειτουργικό πλαίσιο....


Σημείωσε ότι μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011, ο ΙΣΑ απέτρεψε τα μέλη του να εισαχθούν ατομικά στον ΕΟΠΥΥ, εμμένοντας στην αναγκαιότητα συλλογικών συμβάσεων, των ελεγκτικών μηχανισμών και της επιλογής γιατρού κατά πράξη και περίπτωση. Σε αυτές τις θέσεις, προστέθηκε και η σθεναρή αντίσταση στην αναγραφή φαρμάκων με βάσει την δραστική ουσία, καθώς και μετακύλιση της ευθύνης από το θεράποντα γιατρό σε μη γιατρούς.

Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής. Δυστυχώς μικρή μερίδα ιατρών έσπευσαν να συμβληθούν, γεγονός που μείωσε τη διαπραγματευτική δυνατότητα των γιατρών μελών του ΙΣΑ σε συλλογική βάση.

Έτσι, κάλεσε ξανά σήμερα τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, να αντιληφθούν τις ευθύνες και να επαναπροσδιορίσουν την εργασιακή τους σχέση. Έως τότε, ο ΙΣΑ θα διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των μελών του και θα απαιτεί την αποπληρωμή των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ εντός 45 ημερών όπως ορίζει και ο ψηφισμένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, διεκδικώντας παράλληλα άμεσα και την αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών στους Ιατρους από το 2010 όλων των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ.

Αίτημα αποπληρωμής

Στο μεταξύ, με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και Στάθης Τσούκαλος, ζητά την αποπληρωμή των γιατρών που διατηρούν συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα στην επιστολή σημειώνεται πως σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας (γιατρούς, εργαστήρια, πολυϊατρεία), ο Οργανισμός καταβάλλει ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού εντός 45 ημερών μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Και ακολουθεί η εκκαθάριση των υποβληθέντων λογαριασμών και η αποπληρωμή του υπολοίπου 10%.

Δεδομένου του συγκεκριμένου όρου των συμβάσεων, ο ΙΣΑ ζητά να οριστεί χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα πληρωθεί το υπόλοιπο 10% των δαπανών που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά και των δαπανών που θα υποβάλλονται εφεξής.