Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Παράδεισος για τη "μαύρη εργασία" η Ελλάδα

Κάτεργο...

Σε παράδεισο της "μαύρης εργασίας", εξελίσσεται η χώρα μας, με το ποσοστό των ανασφάλιστων να ξεπερνά το 50% του συνόλου των εργαζομένων σε επτά νομούς της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του....

 υπουργείου Εργασίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 (από 29,1% το ίδιο διάστημα του 2011 σε 35,4%) . Φανταστείτε ότι κάθε χρόνο από αυτό το φαινόμενο της παραοικονομίας τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περίπου 6 δις ευρώ!!!

«Πρωταθλητές» στην αδήλωτη εργασία

Ρεκόρ μαύρης εργασίας καταγράφεται στην Αρκαδία με ποσοστό 78,1% !! Εκεί, από τους 32 εργαζομένους που ελέχθησαν οι 25 δεν είχαν ασφάλιση!! Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 66,6% και 10 ανασφαλίστους, στους 15 εργαζόμενους!

Άλλοι Νομοί με υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι:

Λακωνία (54,6%)

Εύβοια (55,5%)

Χανιά (53,6%)

Κορινθία (51,6%)

Καρδίτσα (50,5%)

Επιχειρηματίες… πρότυπα!!!

Στην Μαγνησία, τις Κυκλάδες και τη Ζάκυνθο οι επιχειρηματίες φαίνεται πως είναι περισσότερο συμμορφωμένοι με την εργατική νομοθεσία όσον αφορά στην ασφάλιση των εργαζομένων καθώς τα ποσοστά της μαύρης εργασίας εκεί είναι τα μικρότερα στη χώρα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Η πρωτοφανής έξαρση του φαινομένου έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο σχεδιάζει με απόφαση του Ι.Βρούτση να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις και δράσης για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός εργασίας μιλώντας στα «Νέα», δεσμεύτηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα από το ΣΕΠΕ, τους επιθεωρητές του οποίου θα θωρακίσει όπως είπε από αγωγές και μηνύσεις ώστε να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι!

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την παραβατικότητα

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο με παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν συνολικά την παραβατικότητα σε εργασιακά ζητήματα (μαύρη εργασία, συντάξεις μαϊμού, εργαζόμενοι που πληρώνονται μαύρα και ταυτόχρονα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας κ.τ.λ)