Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πολίτες και Πολιτεία

Γράφει ο Β. Βιλιάρδος*

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακατόρθωτο μάλλον, να κυβερνήσεις μία χώρα, όταν δεν σε στηρίζει η κοινή γνώμη - όταν δεν βρίσκονται δηλαδή πίσω από την Πολιτική οι Πολίτες, όπως πιθανότατα συμβαίνει και στην Ελλάδα".

Σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ισπανίας, τα μέλη ενός μικρού εργατικού συνδικάτου (SAT Ανδαλουσίας), στις αρχές της εβδομάδας, επιτέθηκαν και λεηλάτησαν ένα σουπερμάρκετ - λειτουργώντας στη συνέχεια ως σύγχρονοι Ρομπέν των δασών, αφού μοίρασαν όλα τα τρόφιμα που έκλεψαν σε φτωχούς συμπολίτες τους. 

Την αμέσως επόμενη ημέρα (Τετάρτη) ανάγκασαν ένα άλλο σουπερμάρκετ να τους δωρίσει την ίδια ποσότητα τροφίμων, τα οποία επίσης διατέθηκαν στους φτωχούς - γεγονότα που τεκμηριώνουν το μέγεθος των προβλημάτων της Ισπανίας, η κυβέρνηση της οποίας πολλαπλασιάζει και αυξάνει συνεχώς τα μέτρα λιτότητας, τα οποία της επιβλήθηκαν από τη Γερμανία. 

Είναι αλήθεια δυνατόν κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης, εκρηκτικής αναργίας και εξαθλίωσης των μαζών, να μην δημιουργηθούν ακραία εθνικιστικά κινήματα, να μην προκληθούν εμφύλιοι ή/και διακρατικοί πόλεμοι, να μην αυξηθεί επικίνδυνα η εγκληματικότητα, να μην καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες η μία μετά την άλλη, να μην επικρατήσει το χάος και να επιβιώσει το ευρώ;


*Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχει εκδώσει τρία βιβλία της σειράς «Η κρίση των κρίσεων», τα έσοδα των οποίων ενισχύουν την ιστοσελίδα www.casss.gr.