Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πάνω από 3 εκατ. Γάλλοι δεν μπορούν να βρουν ούτε περιστασιακή απασχόληση

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως σχετικά με την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και την ανεργία, ακόμη και στις χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Έτσι μετά τα σοκαριστικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό Νότο, όπου η ανεργία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το εργατικό δίκαιο επιστρέφει σε εποχή μεσαίωνα, το τελευταίο καμπανάκι κινδύνου χτυπά από τη Γαλλία, όπου πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν ούτε περιστασιακή δουλειά.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει �ο 10%, ρεκόρ 13 ετών, ενώ ραγδαία αύξηση μήνα με το μήνα εμφανίζει και η πολύ ευαίσθητη κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων.

Η πλήρης δε δικαιωμάτων και ωραρίου απασχόληση τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση αφού την στερούνται 4,5 εκατ. άνθρωποι.

«Δεν δημιουργήθηκε το πρόβλημα της ανεργίας τους τέσσερις μήνες της προεδρίας μου, θα κάνω ο,τι περνά από το χέρι μου για να ξεριζώσω το φαινόμενο αυτό», τόνισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την Τετάρτη.

«Ρεαλιστικό» έκρινε τον προεδρικό στόχο συρρίκνωσης της ανεργίας, μέσα σε 12 μήνες από σήμερα, ο υπουργός! της Εργασίας Μισέλ Σαπέν.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ευκταία θα είναι «η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διασφαλιστούν επιχειρήσεις με ταμειακό πρόβλημα και μισθοί».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό