''Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να μην αξιοποιηθούν τα νησιά'' τόνισε με έμφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν.Μηταράκης....
"Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και σε αυτή την πρόθεση περιλαμβάνονται και τα νησιά. Οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι μόνο αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, και για τα νησιά δεν συντρέχουν. Δεν εννοούμε, όμως, την πώληση νησιών αλλά την εμπορική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους".Αυτό διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Μηταράκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των συνέδρων στην ενότητα "προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πορεία ιδιωτικοποιήσεων, μεγάλα έργα" του συνεδρίου Capital and vision.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι "οι υφεσιακές επιπτώσεις των 11,5 δισ. ευρώ είναι σημαντικές, αλλά η έλλειψη των 31 δισ. ευρώ της δόσης είναι πολλαπλασιαστικής σημασίας για την οικονομία μας".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός τόνισε, ότι άμεσος στόχος είναι να αξιοποιηθεί, στο έπακρο, μηχανισμός για να "ξεκολλήσουν" οι διαδικασίες για "δεκάδες χιλιάδες φακέλους", που αφορούν καταπατήσεις ακινήτων του δημοσίου, και να προχωρήσουν οι επενδύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου δήλωσε ότι αυτός περιλαμβάνει:
- Επανέναρξη των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και πρόσθεσε ότι η επαναδιατύπωση του σκοπού τους θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
- Επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και υπάρχει συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την απλοποίηση των εξαιρετικά πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα. Στο πλαίσιο των έργων του ΕΣΠΑ ανέφερε ότι παρακολουθείται συνεχώς η πορεία των 181 έργων προτεραιότητας ενώ προωθείται η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των λιμανιών Ηγουμενίιτσας, Λαυριου και Πάτρας και άλλα
- Η επιτάχυνση των ΣΔΙΤ
- Η προώθηση νέου επενδυτικού και αναπτυξιακού νόμου
- Η δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης για τους εξαγωγείς αλλά κ για τις μεγάλες επενδύσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι μετά τις 3 μεγάλες επενδύσεις που πήγαν στη Βουλή για έγκριση, γίνεται προετοιμασία για να πάνε τον Οκτώβριο άλλες πέντε.
- Η αλλαγή του συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών με μείωση κατα 85% των φορέων του δημοσίου που εμπλέκονται στους διαγωνισμούς
- Η προώθηση δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών , θεματικές ή γεωγραφικές, χωρίς οι αλλαγές να σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις .
Ο προεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Τάκης Αθανασόπουλος, σημείωσε στην ομιλία του ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2012-2013 έχει αναθεωρηθεί καθώς η εκτίμηση επενδυτικού κινδύνου έχει αυξηθεί και αυτό καθιστά την αξιολόγηση πολλών προγραμμάτων πολύ μικρότερη από ότι ήταν στο παρελθόν. "Πάντως μετά τα λαχεία , τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ που προχωρούν, εξετάζουμε πλέον μεγάλο αριθμό έργων" όπως είπε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:"μετά από πέντε χρόνια ύφεσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία. Η χώρα μας είναι ο 16ος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, μπορούμε να πάμε και υψηλότερα στην κατάταξη αξιοποίωντας μαρίνες αεροδρόμια, άλλες υποδομές εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία. Πρέπει να στοχεύσουμε σε διεθνείς φορείς που θα πιστέψουν στο ελληνικό πείραμα ότι μπορεί να προσφέρει υπεραποδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς και να επενδύσουν στη χώρα μας.
Διότι σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο επενδυτικού κινδύνου" . Επίσης υπογράμμισε ότι πολλές φορές γίνονται αναφορές για ... ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και σημείωσε ότι αυτό είναι λάθος να αναφέρεται με αυτό τον τρόπο η προσπάθεια που καταβάλλεται, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που διανύει η χώρα μας και υπογράμμισε ότι με τις αποκρατικοποίησεις δεν θα καλύψουμε τα ελλείμματα αλλά θα δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πλούταρχος Σακελλάρης ανέπτυξε την ιδέα του για τη δημιουργία ενός Δομημένου Ταμείου Χρηματοδοτήσεων στη χώρας μας προκειμένου να χαμηλώσει η χώρα μας τον κίνδυνο που εκτιμούν ότι θα αναλάβουν οι ξένοι επενδυτές και τόνισε τη σημασία εκτός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και οι άλλοι μεγάλοι χρηματοπιστωτικού οργανισμοί.