Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αύξηση φόρων το 2013 στην Πορτογαλία

Αύξηση των φόρων κατά το επόμενο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίκτορ Γκάσπαρ παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013 καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει περιθώριο ελιγμών και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας. Η πρόταση του....


προϋπολογισμού είναι η μοναδικήεφικτή, τόνισε ο Γκάσπαρ αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% φέτος στο 13,2% το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας προς την Πορτογαλία, του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα.

Παράλληλα προειδοποίησε πως αν η χώρα δεν συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα, τότε οι Πορτογάλοι θα βρίσκονται υπό την παρατεταμένη επ�! �πτεία των δανειστών.

Εδώ και ένα μήνα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στη χώρα. Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις.