Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αποζημιώσεις απόλυσης και κατάργηση των τριετιών στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση - τρόικας

Σύγκλιση απόψεων στα εργασιακά θα αναζητήσουν την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και οι επικεφαλής της τρόικας, με τα πλέον κρίσιμα ζητήματα να αφορούν στις αποζημιώσεις απόλυσης και στην κατάργηση των τριετιών, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση στο βασικό μισθό.

Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν τη Δευτέρα σε συσκέψεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας με εμπειρογνώμονες τεχνικών κλιμακίων, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες όμως δεν πλησίασαν τις θέσεις των δανειστών.

Η τρόικα απαιτεί για άμεσες ανατροπές στα εργασιακά, καθώς εμμένει πως αυτές πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, οι θέσεις της προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι που αναμένεται να τονισθεί εκ νέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο θα προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο θα ζητήσει να μη θιγούν.

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο θα επικαλεστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.