Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η γερμανική επίθεση στην τρόικα και το πειραματόζωο Ελλάδα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Quo Vadis τρόικα; Το πελώριο ερώτημα τίθεται πλέον εκ των πραγμάτων ή καλύτερα ήδη ετέθη. Μετά τις επιθέσεις των γερμανικών περιοδικών Der Spiegel και Focus για το ρόλο της τρόικα και την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων, ουσιαστικά αυτή αμφισβητείται για την αντικειμενικότητα, την ...


αρτιότητα του έργου της και προπαντός για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η τρόικα πάντα εξυπηρετούσε πολιτικά συμφέροντα. Πρώτον γιατί η σωτηρία ή μη της Ελλάδας, η έξοδος ή όχι από το ευρώ είναι πολιτικές αποφάσεις και ουδόλως τεχνοκρατικές.

Επίσης οι εκθέσεις της τρόικα δεν είναι καθόλου τεχνοκρατικά κείμενα, αλλά κατ΄ εξοχήν πολιτικά. Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα οικονομικά μεγέθη και προπαντός οι αριθμοί -όπως για παράδειγμα το ύψος του χρέους το 2020- υπάρχουν εκεί για να δικαιολογούν πολιτικές αποφάσεις, πολιτ�κά προγράμματα. Εξάλλου, οι οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται δεν είναι παρά το αποκορύφωμα της πολιτικής έκφρασης και της ιδεολογικής προσέγγισης. Δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο επιχείρημα για να στηριχθεί ο συλλογισμός.

Μέχρι πρότινος μπορεί να υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ όμως αυτές ήταν τέτοιου μεγέθους που μπορούσαν να παραμείνουν εντός των τειχών της τρόικα.

Από τη στιγμή που οι διαφορές μεγάλωσαν και έγιναν εκρηκτικές είτε λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων, αλλά κυρίως διαφορετικών συμφερόντων, τα ! τείχη έπεσαν, η τρόικα ετέθη υπό αμφισβήτηση και η χώρα μας βρίσκεται στο μέσον της αντιπαράθεσης σε ρόλο πειραματόζωου.

Ας ελπίσουμε ότι η τέχνη των συμβιβασμών θα επικρατήσει πάλι και δεν συμβεί κανένα ατύχημα που θα το πληρώσουμε πανάκριβα.

πηγή:imerisia.gr