Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Διαφορετική η επίδραση του αλκοόλ στα δύο φύλα

Περισσότερες βλάβες που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλεί στις γυναίκες η κατάχρηση αλκοόλ. Μάλιστα μία ποσότητα... που μπορεί να είναι ευεργετική για τον άνδρα, στη γυναίκα δύναται να αποβεί μοιραία.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χτυπούν… καρδιά και εγκέφαλο και προτιμούν το ασθενές φύλλο, σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke. Ο Δρ Χιρογιάσου Ίσο από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα διαπίστωσε πως μια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμη γ�α τους άνδρες αλλά όχι για τις γυναίκες.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 34.776 άνδρες και 48.906 γυναίκες για 14 χρόνια, αναζητώντας πιθανές γενετικές διαφορές στην επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.628 άτομα απεβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 736 από καρδιακή νόσο.

Στους άνδρες η κατάχρηση αλκοόλ που έφτανε ή ξεπερνούσε τα 46 γραμμάρια την ημέρα και ισοδυναμεί με τέσσερα ή περισσότερα συνηθισμένα αλκοολούχα ποτά, αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από:

·εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 48%

·α! ιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 67%

·ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 35%

·καρδιακό νόσημα αυξανόταν κατά 19%,

Ωστόσο, η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 12%.

Στις γυναίκες η κατάχρηση αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από:

·εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 92%

·αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 61%

·από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 143%

·καρδιακή νόσο κατά 310%.

Η ήπια έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωνε τον θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο κατά 25%.