Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Με «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στη Βουλή

Την θέση τους διαχώρισαν ευθέως οι πολιτικοί Αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από τις απαιτήσεις της Τρ'οικας για τα εργασιακά θέματα. Ιδιαίτερα ο κ.Φώτη Κουβέλη που παραχώρησε πρώτος δηλώσεις, ανέφερε πως η ΔΗΜΑΡ ακόμα και αν τα μέτρα αυτά ενταχθούν στο «πακέτο», δεν θα ψηφιστούν από τους βουλευτές της. Αυτή είναι μία σαφής προειδοποίηση προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα συνεχίζονται. Η Τρόικα προβάλει αξιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα προαπαιτούμενα για τα 11,5 �ισ. Διαρθρωτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν. Διαρθρωτικό μέτρο δεν είναι η κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τέτοια μέτρα που αξιώνει η Τρόικα για τα εργασιακά».

Ο κ. Κουβέλης συμπλήρωσε πως αυτά τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από τον ίδιο, καθώς θα τροφοδοτούσαν περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία και ό, τι δεν μπορεί να απαιτεί η Τρόικα μέτρα που υπερβαίνουν τα αναγκαία και υπερβαίνουν τα όρια της κοινωνίας. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως ο «σκληρός πυρήνας» που διοικεί την Ε! υρωζώνη «παίζει με τη φωτιά» και για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρωζώνη. Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης, ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής να αναδείξει το πρόβλημα και να παρουσιάσει την πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε πως η στάση της Τρόικας δεν οφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη και είναι σκόπιμη η καθυστέρησή της. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να υπάρχει ενιαία γραμμή, αλλά θέλουμε και να αποδώσει αυτή. Το πακέτο των μέτρων που θα έρθει πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Π�έπει το πακέτο αυτό να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση και πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυξιακά μέτρα. Άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν βοηθούν».