Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τούρτα Saint Honoré

Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε την τούρτα που σας έχω σήμερα!!
Είναι η πασίγνωστη, γαλλικής προέλευσης τούρτα Saint Honoré.
Οφείλει το όνομά της στον Γάλλο Άγιο Saint Honoré ή Honoratus, πολιούχο Άγιο της Αμιένης και προστάτη των Γάλλων αρτοποιών και ζαχαροπλαστών (πληρ. Wikipedia).
Μου την θύμισε η ξαδέλφη μου η Πόπη, το καλοκαίρι που είχε έρθει από την Ιταλία για διακο�ές.
Μου είπε λοιπόν, ότι την αγαπούν πολύ και στην Ιταλία.
Εκείνη την έχει καθιερώσει σαν τούρτα γενεθλίων των μελών της οικογένειάς της και δεν την αλλάζει με καμία άλλη, για αυτήν την περίσταση.
Ήταν κάτι σαν πρόκληση για μένα να την φτιάξω, έχω αδυναμία στις τούρτες γενικότερα.
Διαπίστωσα η ίδια, πόσο δίκιο είχε να επιμένει στην τούρτα Saint Honoré, είναι μια γευστικότατη, ιδιαίτερη, εντυπωσιακή τούρτα, που μας κέρδισε αμέσως όλους στην οικογένεια.
Τελευταία έχει εμφανιστεί σε ελληνικά περιοδικά ζαχαροπλαστικής.
Στο διαδίκτυο υπάρχου�! � διάφορες παραλλαγές της τούρτας.
Η παραδοσιακή βάση της είναι με σφολιάτα, αλλά την συνάντησα και με βάση από ζύμη τάρτας.
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι συνήθως λευκή, αλλά μπορεί να γίνει μισή λευκή μισή σοκολατένια.
Χρησιμοποίησα τις δικές μου συνταγές για την παρασκευή των σου και της κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Η αλήθεια είναι πως έχει κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο!!!
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε:
1 δόση ζύμη για σου όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής όπως περιγράφεται εδώ
1 δόση καραμέλας όπως περιγράφεται εδώ
1 φύλλο σφολιάτας
250 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές άχνη
αμύ! γδαλ�! � καβουρδισμένα και τριμμένα ή αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε την ζύμη των σου και την βάζουμε σε κορνέ μια χρήσης ή σακούλα τροφίμων.
Κάνουμε στην μύτη του κορνέ ένα άνοιγμα, με διάμετρο ενός εκατοστού.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
Ξεπαγώνουμε την σφολιάτα και την βάζουμε επάνω στην λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε ένα δίσκο σφολιάτας διαμέτρου 27-28 εκ. με το τσέρκι ζαχαροπλαστικής ή με κάποιο στρογγυλό ταψάκι με την ίδια διάμετρο.
Αφαιρούμε τ� περίσσευμα ζύμης και το φυλάμε για κάποια άλλη παρασκευή.
Με το κορνέ που περιέχει την ζύμη των σου, κάνουμε ένα κύκλο ζύμης περιφερειακά στην άκρη της σφολιάτας.
Κάνουμε επίσης μια τεθλασμένη γραμμή στην μέση.
Βάζουμε το κορνέ με την ζύμη των σου στο ψυγείο, ως να το χρειαστούμε.
Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την σφολιάτα, για να μην φουσκώσει πολύ.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την βάση της τούρτας, ως να ψηθεί και να ροδίσει η σφολιάτα και ο κύκλος ζύμης σου.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Στρώνουμε ένα άλλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε με το κορνέ σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθ. Κελσίου και ψήνουμε τα σουδάκια.
Ακολουθούμε την διαδικασία που αναφέρουμε στα σου αλά κρεμ.
Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως και για τα σου αλά κρεμ και την φυλάμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να φτιάξουμε την βάση, τα σου και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη ημέρα, από την οποία θα σερβίρουμε την τούρτα.
Φυλάμε την βάση και τα σου σε κουτιά ή σακούλες τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ. Δεν θέλουμε να έχουν καθόλου υγρασία, γιατί θα μ! αλακ�! �σουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί.
Φυλάμε την σαντιγί στο ψυγείο σκεπασμένη, ως να την χρειαστούμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Τρεις- τέσσερις ώρες πριν σερβίρουμε την τούρτα, την συναρμολογούμε.
Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και την χτυπάμε να αφρατέψει με το σύρμα των αυγών.
Ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα μια γεμάτη κουταλιά από την σαντιγί.
Γεμίζουμε τα σού με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε την καραμέλα όπως περιγράφουμε στα σου αλά κρεμ και καραμελώνουμε τα σου.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω στην βάση σφολιάτας, να φθάσει ως τις άκρες.
Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου περιμετρικά της τούρτας και αν θέλουμε δυο τρία στην μέση.
Bάζουμε σε κορνέ την κρέμα σαντιγί και γαρνιρουμε, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
Πα! σπαλ�! �ζουμε με αμυγδαλάκι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο, ως την ώρα που θα την σερβίρουμε.
Καταναλώνουμε την τούρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η σφολιάτα και τα σου, έχουν την τάση να τραβούν την υγρασία και να μαλακώνουν.
Ενδεχομένως θα περισσέψουν αγέμιστα σου. Μπορείτε να τα κρατήσετε για άλλη παρασκευή κλεισμένα σε κουτί δυο τρεις ημέρες, ή να τα φυλάξετε με το κουτί στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε μια υπέροχη τούρτα Saint Honoré!!!
Καλή επιτυχία και καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.