Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Με τα «μάτια» των Γερμανών [vid]

Το 47% των Γερμανών επιθυμεί την διάσωση της Ελλάδας με δανεισμό, αλλά μόλις το 17% πιστεύει ότι η χώρα θα τηρήσει τους συμφωνημένους όρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου του κρατικού Γερμανικού δικτύου ZDF. Παράλληλα,  την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της ‘Αγκελας Μέρκελ χάνουν σταδιακά οι Γερμανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη για «εσωτερική χρήση» της Καγκελαρίας και τα οποία επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 79% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες, ενώ σε ποσοστό 42% οι ερωτώμενοι προτιμούν η Ελλάδα να αφεθεί αβοήθητη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τα γερμανικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 30% και οι Πράσινοι το 13% της εκλογικής προτίμησης. Μακριά από το όριο του 5% μένουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που λαμβάνουν 4%, όσο και οι Πειρατές, ενώ η Αριστερά μένει σταθερή στο 6%. Το 77% πάντως των υποστηρικτών των CDU/CSU τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού με το SPD, ενώ το 53% προτιμά συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του περιοδικού Der Spiegel, επτά στους δέκα Γερμανούς θεωρούν ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (CDU, CSU, FDP) εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, ενώ μόλις το 24% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει ως γνώμονα «το κοινό καλό». Επιπλέον, το 65% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν φροντίζει καθόλου» ή «δεν φροντίζει και τόσο» για τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας.

Σας παραθέτουμε και ένα δικό μας βίντεο για την γνώμη των Γερμανών