Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Σκηνές που θα θέλαμε να ξαναδούμε 28.0

«ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» (1960, σκην. Jules Dassin)

ΣΚΗΝΗ: Η Ιλυα (Μελίνα Μερκούρη), μια πόρνη που δουλεύει στην Τρούμπα, «ψωνίζει» σε κάποιο καφενείο του Πειραιά ένα συνεσταλμένο ναύτη του αμερικανικού στόλου (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), αντί να επιλέξει το συνάδελφό του (Φαίδων Γεωργίτσης) που την πλησίασε πρώτος, αλλά δεν της άρεσε η συμπεριφορά του. Αργότερα, στο δωμάτιο της Ιλυας, μουδιασμένος ο ναύτης ζητά συγγνώμη για την ερωτική αποτυχία του στο κρεβάτι:

- Συγγνώμη, δεσποινίς. Ειλικρινά συγγνώμη. Δεν είναι ότι εσείς… Νομίζω ότι είστε πανέμορφη. Και μ' άρεσε πολύ αυτό που κάνατε στο καφενείο. Ηθελα τόσο πολύ να είμαι μαζί σας, αλλά… Αλλά, δεν ξέρω… Εχω τρακ. Κι εσείς είστε πολύ καλή… Αν δεν σας πειράζει, να πηγαίνω τώρα…

- (Χαμογελώντας τρυφερά) Δεν με πειράζει. Αλλά πρώτα, θα καπνίσουμε ένα τσιγάρο. (Πλησιάζει το πρόσωπό της στο δικό του) Θα μου δώσεις ένα αγγλικό τσιγάρο, έτσι;

- (Αμήχανα) Φυσικά…

Της προσφέρει τσιγάρο και της το ανάβει, χωρίς να τολμά να την κοιτάξει στα μάτια. Η Ιλυα τραβάει μια βαθιά ρουφηξιά και μετά φέρνει το τσιγάρο στα χείλη του. Εκείνος κάνει δυο γρήγορες ρουφηξιές, κοιτάζοντας πάντα στο πάτωμα. Τον ρωτά με σιγανή φωνή:

- Σ' αρέσει η μουσική;

Κουνά το κεφάλι του καταφατικά. Η Ιλυα σηκώνεται από το κρεβάτι, πλησιάζει το τραπέζι και βάζει ένα δισκάκι στο πικάπ. Ακούγονται οι πρώτες νότες από το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και εκείνη του εξηγεί:

- Αυτή είναι ελληνική μουσική. Μπουζούκι! (Ερχεται προς το μέρος του) Στους άντρες αρέσει αυτή η μουσική. Σ' αρέσει;

- (Πιο χαλαρός, χαμογελώντας) Ναι… Κι εσύ μ' αρέσεις!..

- Πότε φεύγει το καράβι σου;

- Αύριο.

- Θα ξανάρθεις στον Πειραιά;

- Δεν ξέρω… Μπορεί.

- Να έρθεις να με δεις.

- Και βέβαια θα 'ρθω. Το πρώτο…

Η Ιλυα του κλείνει το στόμα με το χέρι της, λέγοντας:

- Οι στίχοι του τραγουδιού είναι πολύ ωραίοι! (Σιγοτραγουδά τον σκοπό. Μετά, του μεταφράζει τους στίχους) «Με το φεγγάρι πώς να τραγουδήσω, με το φεγγάρι πώς να παρηγορηθώ…; Διώξε τη λύπη, παλληκάρι…». (Του εξηγεί) Παλληκάρι είναι ένας δυνατός, νέος άντρας. (Ξαναπιάνει το τραγούδι) «…πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι».

Εχοντας ξαναβρεί την ερωτική του διάθεση ο ναύτης της κλείνει το στόμα με ένα φιλί και ξαπλώνουν αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι.

*Το βιβλίο του Αρη Μαλανδράκη "SEX" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ