Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κλειστά σύνορα

Σύμφωνα με την είδηση, μία από τις πιο εύπορες πόλεις του ρωσικού Βορρά, το πλούσιο σε αέριο Νόβι Ουρενγκόι, έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους ξένους.

Αυτό θα γίνει μέσω διατάγματος - το οποίο ψηφίσθηκε κιόλας - και θα απαγορεύει την είσοδο σε κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη. Όταν κάποιος, λοιπόν, που δεν θέλουν να τους κάνει βίζιτα, θα πλησιάζει σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την είσοδο της πόλης, θα τον πλησιάζουν - με διακριτική ευγένεια - μυστικοί αστυνομικοί, θα τον… φορτώνουν σε τρένο και θα τον στέλνουν από εκεί όπου ήρθε. «Γεια σου και αντίο σου»…

Με αυτόν τον τρόπο οι δημοτικές Αρχές της πόλης φιλοδοξούν, αφετέρου να πατάξουν την εγκληματικότητα - τα ποσοστά της οποίας άγγιξαν το 64%, το 2011 - αφετέρου, να ανακόψουν την όποια επίδοξη πορεία μεταναστών.

Αυτό, δεν είναι ένα νέο, σοβιετικό τερτίπι. Τα κλειστά σύνορα και οι «αμπαρωμένες πόλεις» ήταν μια από τις πρακτικές της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να μείνουν μακριά οι ξένοι που θα διέφθειραν τους ντόπιους. Τελικά, ήρθε η περεστρόικα και όλα άλλαξαν, ποιος θα ξεχάσει τον Γκόρμπι να διαφημίζει πίτσα γνωστής, δυτικής αλυσίδας;
  
Δυστυχώς, τέτοιου τύπου ειδήσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί πολλών που ζουν ανάμεσά μας, οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα τη σωματική διάπλαση τρίφυλλης ντουλάπας, ούτε ξυρισμένους σβέρκους, ίσως και να μην ψηφίζουν κάπο�ο συγκεκριμένο κόμμα.

Στα γκάλοπ βγαίνουμε από τους πιο ξενοφοβικούς λαούς της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν πολλοί που θα ισχυριστούν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους ξένους, αλλά ίσως να έχουν πέσει θύματα οιασδήποτε βίας που έχει προέλθει από αλλοδαπούς και να θέλουν έτσι να φύγουν όλοι οι μη Έλληνες. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές παρόμοιες, αφοριστικές απόψεις. 

Η λύση, όμως, στην πάταξη της εγκληματικότητας, δεν μπορεί να έρθει κλείνοντας τα σύνορα μιας χώρας, αυτού του τύπου η απομόνωση δεν θα βοηθήσει κανέναν. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι υπαρκτό, αλλά τραβώντας πίσω σου την εξώπορτα της Ελλάδας κλείνεσαι στον εαυτό σου και μένεις να αναπνέεις την πιο δυσώδη, ξενοφοβική μούχλα.

Κι επειδή από χθες που εμφανίστηκε η είδηση θα υπάρξουν πολλοί που θα σκέφτονται το πώς θα ήταν να κλείναμε κι εμείς τα σύνορά μας, η άποψή μου είναι ότι το τελευταίο που θα μας χρειαζόταν τώρα, θα ήταν να κρατήσουμε αποστάσεις από τον έξω κόσμο.

Αυτές είναι, θεωρώ, επικίνδυνες πρακτικές και πρέπει να μείνουμε μακριά τους.