Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΔΩΡΑ: Τι σημαίνουν; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα επιλέγουμε;




Δώρα που παίρνεις, δώρα που δίνεις. Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας;
 
Χριστούγεννα, φώτα, μουσικές ...και δώρα! Κουτάκια με όμορφο περιτύλιγμα, γυαλιστερές κορδέλες και φιόγκους. Εκείνη η χαρά όταν ακούς "αυτό είναι για σένα!". Κι εκείνη η γλυκιά αναμονή, όταν προσπαθείς να το ανοίξεις να δεις τι είναι, τι κρύβει μέσα του...
 
"Τα δώρα σημαίνουν αγάπη, προσφορά, φροντίδα, νοιάξιμο, ικανοποίηση εσωτερικής ανάγκης για απόδειξη της αγάπης, αλλά και για τη χαρά και την έκπληξη που συνοδεύει τη γιορτή" σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. "Για αυτό ακριβώς τα έχουμε και ανάγκη. Για να νιώθουμε το νόημα της γιορτής μέσα από αυτό που δεχόμαστε και να επιβεβαιώσουμε τα αισθήματα του άλλου".
 
"Τα δώρα μας ανεβάζουν ψυχολογικά. Μας κάνουν να νιώθουμε αγαπητοί, περήφανοι, αποδεκτοί, ότι ο άλλος μας σκέφτεται και ότι είμαστε σημαντικοί για αυτόν".
 
Η σκέψη, η προσπάθεια και η αξία

Η ψυχολόγος διευκρινίζει ότι "δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία στη χρηματική αξία του δώρου, άλλα στην συναισθηματική. Πρέπει να το βλέπουμε σαν μια πράξη αγάπης και προσφοράς από αυτόν που το προσφέρει".
 
"Πιο σημαντικό είναι ένα δώρο όταν δείχνει ότι κάποιος το σκέφτηκε πολύ, το έψαξε πολύ ή το έφτιαξε ο ίδιος από ένα δώρο που απλά πήγε και το πήρε με την πιστωτική του κάρτα".
 
"Έίναι πιο σημαντικό όταν ξέρεις ότι ο άλλος έψαξε να το βρει επειδή ήξερε ότι θα σου αρέσει, πήγε ακόμη και σε άλλη πόλη για να το βρει να στο φέρει, για να σε ευχαριστήσει ακόμα κι αν αυτό είναι ένα λουλούδι ειδικό που βγαίνει μόνο εκεί" τονίζει η κ.Μαυράκη.
 
Το δώρο, λοιπόν, δεν είναι θέμα χρημάτων. Όταν ανοίγεις ένα περιτύλιγμα και αποκαλύπτεις το περιεχόμενό του μην βιαστείς να κρίνεις την αξία του, αλλά την ουσία του. Κρύβει σκέψη, σε εκφράζει, είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι χειροποίητο... Τα τελευταία δείχνουν ότι εκείνος που στο προσφέρει ενδιαφέρεται, αφιέρωσε χρόνο, ήξερε τι ήθελες...
 
Η αξία δεν έχει σημασία. Η χειρονομία είναι που μετράει. "Η πράξη, ο τρόπος επιλογής, το κριτήριο με το οποίο έγινε η επιλογή και πόσο αυτός που το προσφέρει ήθελε να μας ευχαριστήσει" συμπληρώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
 
Πώς επιλέγουμε δώρα;
Όταν παίρνουμε δώρα λοιπόν δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στη χρηματική του αξία. Ούτε όταν κάνουμε. Αυτά που πρέπει να λάβουμε υπόψην μας όταν επιλέγουμε δώρο για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο είναι τα εξής:
 
-Σκεφτόμαστε τι θα του έδινε χαρά. Τον ξέρουμε, τον γνωρίζουμε καλά, είναι δικός μας άνθρωπος, άρα φροντίζουμε να τον έχουμε ακούσει...
 
-Τι έχει εκδηλώσει με κάποια δήλωσή του ότι θα ήθελε, θα χρειαζόταν ή θα χαιρόταν.
 
"Με αυτόν τον γνώμονα κάνουμε τα δώρα μας" τονίζει η ψυχολόγος. "Δεν κάνουμε δώρα που αρέσουν αποκλειστικά σε εμάς, αλλά δώρα που θα δώσουν χαρά και θα ευχαριστήσουν αυτόν που θα το πάρει. Προσέχουμε όμως να έχει και την προσωπική μας σφραγίδα γιατί ακόμη και αν θα δώσει το δώρο μεγάλη χαρά στον άλλον, αν δεν μας εκφράζει δεν θα ήταν τόσο καλό να το πάρουμε. Είναι καλύτερα να πάρεις κάτι άλλο, κοντά σε αυτό που του αρέσει, αλλά που θα έχει μια φινέτσα, γιατί το δώρο εκφράζει κι αυτόν που το προσφέρει".
 
Κι αν δεν μου αρέσει;

Τα δώρα είναι μεγάλη ιστορία. Είναι υπέροχο να βλέπεις τη χαρά στα μάτια εκείνου που ανοίγει το δώρο που του πήρες. Νιώθεις ευτυχία όταν καταλαβαίνεις ότι η επιλογή σου ήταν σωστή. Και... νιώθεις αμηχανία, όταν ανοίγεις το δώρο σου και βλέπεις κάτι που δεν σου αρέσει καθόλου, κάτι που απέχει πολύ από την προσωπικότητά σου... Τι κάνεις εκεί;
 
"Σίγουρα, δεν πρέπει να συνδέουμε το δώρο που δεν μας αρέσει με την ίδια την πράξη -την προσφορά δηλαδή με το συναίσθημα αυτού που μας το κάνει. Αν δεν μου αρέσει ένα δώρο από κάποιον, δεν θυμώνω με αυτόν ούτε τον ακυρώνω, ούτε γκρινιάζω, ούτε υποψιάζομαι ότι δεν με αγαπά" εξηγεί η ψυχολόγος.
 
Είναι σωστό να αλλάξω το δώρο;

"Κοιτάζουμε αν έχουμε πολύ δυνατό συναίσθημα και κρατάμε το δώρο ακόμα κι αν δεν μας αρέσει γιατί είναι από άνθρωπο που αγαπάμε. Αν είμαστε πιο πρακτικοί και ξέρουμε ότι και ο άλλος θα το δει έτσι, το αλλάζουμε και παίρνουμε κάτι που μας αρέσει".
 
tlife.gr