Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πτώση εμφανίζουν τα ποσοστά της εκλογικής συνεργασίας Νετανιάχου-Λίμπερμαν

Κατά τι μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου από κοινού με την ακροδεξιά του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τέως υπουργού Εξωτερικών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των Εργατικών.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla news αναφέρει ότι το Λικούντ, που στις εκλογές αυτές έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με το Ισραήλ Μπεϊτένου, του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στην νέα Κνεσέτ, την 120μελή ισραηλινή Βουλή, η εκλογική σύμπραξη των δύο κομμάτων θα αποσπούσε 35 έδρες αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις ο αριθμός των προβλεπόμενων εδρών υπερέβαινε τις 40.

Πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας σχολιάζει ότι ξεθωριάζει «το όνειρο που έκανε ο Νετανιάχου, να έχει τη γιγαντιαία κοινοβουλευτική δύναμη, όμοια με εκείνη που ο Αριελ Σαρόν κατέκτησε το 2003» σχολιάζει ο πολιτικός συντάκτης της ίδιας ιστοσελίδας.

Οι εκλογές για τη νέα Κνεσέτ θα γίνουν στις 22 Ιανουαρίου.

Απευθυνόμενος στους δεξιούς ψηφοφόρους, ο Νετανιάχου τόνισε εάν επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα συνεχίσει την εποικιστική πολιτική στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία χαρακτήρισε «αιώνια πρωτεύουσα των Εβραίων(...) η οποία ποτέ δεν θα διαιρεθεί».

Άλλη δημοσκόπηση, του TNS-Teleseker, μαρτυρά δυναμική επαναφορά των Εργατικών τους οποίους πιστώνει με 18 έδρες στη νέα Κνεσέτ. Το ακροδεξιό Εβραϊκό σπίτι έπεται με 15 έδρες.

Στον κεντρώο χώρο, τα κόμματα που ίδρυσαν η πρώην ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι και το τηλεοπτικό αστέρι Γιέρ Λάπιντ συγκεντρώνουν με 11 και 10 έδρες, αντίστοιχα.

Το Καντίμα, το οποίο στην Κνεσέτ που διαλύθηκε είχε 28 βουλευτές, με ηγέτη τον πρώην υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δεν θα είχε κανέναν βουλευτή, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.