Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι λίστες και οι ληστές

Photo: zevzevzevzev/Flickr

Photo: zevzevzevzev/Flickr

1 εικόνα

του Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλου

Τι μέρες αυτές ακούμε και διαβάζουμε πολλά. Ακόμα και τον «καφέ» διαβάζουν ορισμένοι, ενώ άλλη είναι η δουλειά τους, προλέγοντας τα μελλούμενα της χώρας με έμφαση στην οικονομική της προοπτική που έγινε μοδάτη ενασχόληση.

Αν δεν μιλάς στις μέρες μας για τα οικονομικά είσαι εκτός, δεν σου δίνει κανείς σημασία, δεν ζεις καν το υποκατάστατο του life style στις απανταχού συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία της χώρας. Εκεί δίνεται η μάχη των εμπροσθοφυλακών για την ΛΥΣΗ του οικονομικού μας αδιεξόδου με ολίγη πολιτική «εν είδη» γαρνιτούρας.

Στις οπισθοφυλακές όμως η μάχη είναι πολύ διαφορετική. Εκεί, στα μουλωχτά, παίζεται το κυρίως παιχνίδι. Εκεί γίνονται οι καθαυτές μάχες σε αντιδιαστολή με το κοινώς παραδεκτό ότι η σκληρότητα του πολέμου αφορά τις εμπροσθοφυλακές.

Βλέπετε, η πολιτική διαφέρει από την πολεμική πραγματικότητα, στο να αντιστρέφει τους όρους του παιχνιδιού και τελικά αφού όλα ανάποδα τα βλέπει όλα διαφορετικά να τα χειρίζεται.

Στις οπισθοφυλακές η μάχη γίνεται με λίστες, λίστες ΣΔΟΕ, λίστες Λανγάρντ και τελευταία λίστες Ντόλτ. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες αυτές οι λίστες αναφέρονται σε ληστές… Παιχνιδίσματα της γλώσσας θα ισχυριστούν οι ακουστικοί τύποι αλλά εδω φοβάμαι ότι έχουμε και παιχνιδίσματα συνειδησιακά.

Όταν οι λίστες είναι καθαρά εσωτερικής προέλευσης τότε θεωρούμε ότι τα δικά μας άπλυτα δεν ενοχλούν κανέναν αλλά όταν αυτές συνδεθούν με κάποιο ξένο παράγοντα τότε αυτός γίνεται οχθρός μας ακόμα και αν η μέχρι τώρα διαγωγή του ήταν τουλάχιστον φιλική.

Όσοι έριξαν μια κλεφτή ματιά στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, θα διαπίστωσαν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να μη κατηγορηθεί συλλήβδην η χώρα αλλά να ελεγχθούν με αποφασιστικότητα οι τομείς που δεν λέμε  να διορθώσουμε από μόνοι μας. Κοινός παρονομαστής μεταξύ αυτών είναι η φορολογία όπου αφού απορρίψαμε μετά βδελυγμίας το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου θα πρέπει να βρούμε επιτέλους ποιοι τα έφαγαν.

Η Task Force της Τρόικας ισχυρίζεται ότι εκεί δεν τα πάμε πολύ καλά έχοντας στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώσει έλεγχους σε 467 πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα (έναντι στόχου 1300) και 88 μεγάλους φορολογούμενους (έναντι στόχου 300).

Η αντίδραση μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η λίστα συνδέεται με το όνομα π.χ. του Γερμανού Πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ. Το γεράκι της Μέρκελ επί το έργον λένε κάποιοι ενώ ο άνθρωπος ασχολείται με τα άπλυτα στα δικά μας καλάθια, δουλειά που την αναθέταμε μέχρι τώρα σε υπηρετικό προσωπικό, μόνο που έπαυσε να μας ενδιαφέρει επειδή οι λίστες οδηγούν αναπόφευκτα στους ληστές…