Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

OMΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΑΠΟ 31.3.2013 ΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Αναρτήθηκε από Νέα Ανατολικής Αττικής

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2012

pallinipress004 Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν.4052/2012 θεσμοθετήθηκε ένα πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας με την επωνυμία «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας. Ως φορέας του προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το πρόγραμμα αυ�ό χαρακτηρίστηκε ως διάδοχο του επιτυχημένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργεί στο Δήμο μας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης και το οποίο έχει λάβει παράταση έως την 31.3.2013. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αφενός μεν καταργείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξυπηρετεί δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που δεν εντάσσονται πλέον στην παροχή βοήθειας με αυτή την νομοθετική διάταξη αφετέρου δε οι υπηρεσίες προς δικαιούχους θα προσφέρονται από επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα, που θα επιλεγούν από το ΙΚΑ! -ΕΤΑΜ που θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις για την παροχή αυτών των υπηρεσιών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο.

Με το νέο πρόγραμμα οι άνω των 78 ετών στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος αποκλείονται! Μεγάλο ποσοστό αναπήρων κάτω του 67% και εισοδηματικά άνω των 7.715 ευρώ αποκλείονται ενώ οι ηλικιωμένοι από 65 έως 77 ετών και οι ανασφάλιστοι μένουν εκτός! Επιπλέον, με το νέο πρόγραμμα δεν έχει δικαίωμα εργασίας το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Δηλαδή οδηγούνται στην απόλυση εργαζόμενοι με εμπειρία και εξατομικευμένη γνωριμία-επαφή με τους δημότες που έχουν ανάγκη!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας απαιτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η πρωτοφανής κρίση που ζούμε κάνει πιεστική την ανάγκη συνέχισης της προσφοράς υπηρεσιών πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς. Διευρύνεται άλλωστε μέρα με τη μέρα το ποσοστό των συμπολιτών μας που έχει ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών. Το Δ.Σ καλεί την Κυβέρνηση να εισακούσει το συλλογικό όργανο της Τ.Α, την ΚΕΔΕ και να βρει τρόπο συνέχισης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της διασφάλισης της εργασίας του προσωπικού σε συνερ�ασία με τους ΟΤΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρωπίας στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το πρόγραμμα, αλλά και δίπλα στους εργαζόμενους του 'Βοήθεια Στο Σπίτι' και θα τους στηρίξει σε κάθε μορφή αγώνα τους.