Μια ανατολίτικη λιχουδιά, που όταν την πρωτοδοκίμασα ξετρελάθηκα.
Προσωπικά, προτιμώ τα σιροπιαστά σε μπουκίτσες, γιατί δεν με "λιγώνουν".
Αυτό συμβαίνει με το σεκέρ παρέ, γευόμαστε ένα σιροπιαστό που δεν είναι υ�ερβολικά γλυκό, παρόλο το σιρόπι του.
Έχω την συνταγή αυτή αρκετά χρόνια, παραδοσιακή είναι άλλωστε και λίγο πολύ γνωστή.
Αυτή τη φορά πρόσθεσα στην ζύμη και λίγη κοπανισμένη μαστίχα, ενώ στο σιρόπι φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού, καθώς και κανέλα, υλικά που δεν πρότεινε η αρχική συνταγή.
Το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε!! Άρωμα και γεύση σε απίθανο συνδυασμό!!!!
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μπαίκιν πάουντερ
4-5 κόκκους μαστίχας
ελάχιστο αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 αυγά μέτρια
φυστίκια Αιγίνης, ψίχα ολόκληρη
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
330 γρ. νερό
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
φλούδα από ένα μέτριο πορτοκάλι
φλούδα από μισό μέτριο λεμόνι
1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά γλυκόζη
�υμό από μισό μέτριο λεμόνι
Στην πράξη:
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τις το άρωμα βανίλιας και τον χυμό λεμονιού.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να λιώσει η ζάχαρη.
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι για δύο λεπτά ακόμη στην φωτιά. Δεν το αφήνουμε παραπάνω, γιατί το νερό σε σχέση με την ζάχαρη είναι λίγο και θα δέσει περισσότερο από ότι χρειάζεται το σιρόπι μας.
Αφού το κατεβάσουμε από την! φωτι! ά, σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα δύο αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε δυο τρία λεπτά με το πιρούνι, να ανακατευθούν καλά.
Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα με μισό κουταλάκι ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ, την μαστίχα και το αλάτι. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά με την ζάχαρη.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο αγελάδας και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε όσον αφρό βγαίνει στη επ�φάνεια του λιωμένου βουτύρου. Αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά, να χλιάνει λίγο.
Προσθέτουμε το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα μαζί.
Θα σχηματιστεί μια ζύμη μέτρια και βουτυράτη.
Αν χρειαστεί ζυμώνουμε με το χέρι μας ένα δύο λεπτά, να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι. Δεν χρειάζεται παραπάνω ζύμω! μα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε καλά τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Παίρνουμε ποσότητα ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού.
Πλάθουμε μπαλίτσες και μπήγουμε ένα φυστίκι σε κάθε μία από αυτές. Πρέπει να βυθιστεί αρκετά μέσα στην μ�αλίτσα, για να μην ξεκολλήσει κατά την διάρκεια του ψησίματος ή του σιροπιάσματος.
Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για είκοσι ως είκοσι πέντε λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το πρώτο ταψί από τον φούρνο, σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ με το μισό σιρόπι.
Με το υπόλοιπο μισό, σιροπιάζουμε τα �! �λυκά! κια του δεύτερου ταψιού μας.
Αφήνουμε τα γλυκάκια να σιροπιαστούν για μισή ώρα όπως είναι και μετά τα γυρνάμε προσεκτικά ανάποδα, για να μην ξεκολλήσουν τα φυστίκια, ώστε να σιροπιαστούν και από την πάνω μεριά.
Επειδή συνήθως το σιρόπι μαζεύεται στο κέντρο του ταψιού, μαζεύω προσεκτικά τα σεκέρ παρέ στο σημείο αυτό, το ένα δίπλα στο άλλο.
Μετά από δυο τρεις ώρες, τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, μοσχοβολιστό, σιροπιαστό γλυκάκι!
Καλή επιτυχία, Καλή Χρονιά σας εύχομαι!
Ειρήνη Ε.