Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ψωμάκια τριανταφυλλένια γεμιστά

Μια πολύ όμορφη ιδέα για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ έχουμε σήμερα!
Γεμιστά ψωμάκια, που το δίπλωμά τους θυμίζει τριαντάφυλλο.
Τέτοιου είδους διπλώματα, κάνω συνήθως σε ζυμένια γλυκά. Αλλά και σε αλμυρές συνταγές, ταιριάζουν ωραιότατα.
Η ζύμη τους είναι απίστευτα αφράτη και νόστιμη!!!!
Τα γέμισα με ανθότυρο και γραβιέρα. Προσέθεσα κρεμμύδια και π�περιές, σωταρισμένα μέχρι να καραμελώσουν.
Μοσχοβολούν δυόσμο!!
Μπορούν να προσφερθούν σε ένα μπουφέ είτε σαν ολόκληρα ψωμάκια, είτε κομμένα σε φέτες, τακτοποιημένα κυκλικά γύρω από ένα κεντρικό ψωμάκι τριαντάφυλλο, σε ωραία πιατέλα.
Ωραιότατα και σαν σνακ, αλλά μπορούν αν και αλμυρά, να συνοδεύσουν τον καφέ μας.
Για να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φάκελο ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
χλιαρό νερό όσο χρειαστεί.
Για την γέμιση
200 γρ. ανθότυρο
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή 100 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό
1 κουταλάκι δυόσμο
μισό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
μισό κουταλάκι ρίγανη
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
μισή μεγάλη πιπεριά �ομμένη σε λωρίδες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
λίγο σουσάμι, ανακατεμένο με ηλιόσπορο και γλυκάνισο
αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και την γλυκιά πάπρικα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό, ως να επιτύχουμε μια ζύμη μέτρια και ελαστική.
Κρατάμε στην άκρη δύο κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη κ! αι ρί! χνουμε το υπόλοιπο περιμετρικά της ζύμης.
Ζυμώνουμε, παίρνοντας τη από έξω προς τα μέσα, ενσωματώνοντας συγχρόνως και το βούτυρο, μέχρι να απορροφηθεί και η ζύμη να είναι ελαφρά λαδωμένη.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη την ζύμη για είκοσι λεπτά να φουσκώσει.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις λωρίδες της πιπεριάς. Σοτάρουμε να μαλακώσουν, προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε ως να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν χρώμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μπολ λιώνουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε την γραβιέρα ή την τριμμένη φέτα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές, τον δυόσμο, την ρίγανη, τη σκόνη του σκόρδου. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε στο αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Ρίχνουμε και το αυγό στο μπολ. Αναμιγνύουμε καλά να πάει παντού, μέσα στη γέμιση.
Στον πάγκο της κουζίνας μας, ρίχνουμε λίγ! ο αλε! ύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο, μισό εκατοστό πάχος και το αλείφουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε όλη την γέμιση από πάνω να πάει παντού.
Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη, από την μακριά πλευρά, κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Σε στρογγυλό ταψάκι, διαμέτρου 26 εκ., βάζουμε λαδόκολλα και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του.
Κόβουμε το ρολό ζύμης σε οκτώ ισόπαχα κομμάτια.
Βάζουμε το ένα στο κέντρο και τακτοποιούμε γύρω του τα άλλα επτά.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε �! �α φο�! �σκώσουν για μισή ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου.
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια της ζύμης με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το μείγμα του σουσαμιού ή με σκέτο σουσάμι.
Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχα�το και αφήνουμε τα ψωμάκια μας να ροδίσουν.
Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε μία ώρα για να ολοκληρώσει το ψήσιμο, έχοντας βάλει τα ψωμάκια σε ανοξείδωτο ταψάκι.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο.
Αφήνουμε τα ψωμάκια μέσα για πέντε λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν, χωρίς να τα χωρίσουμε.
Μόλις κρυώσουν εντελώς, ξεχωρίζουμε τα ψωμάκια το ένα από το άλλο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.