Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Η Νέα Υόρκη στήνει νομοθετικό τείχος στα «βαριά όπλα», ακολουθεί ο Λευκός Οίκος

Το εφικτό και όχι το ιδανικό θα επιδιώξει ο Λευκός Οίκος στα νέα αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ που θα παρουσιάσει την Τετάρτη, στοχεύοντας -υπό το βάρος των τελευταίων αιματηρών επιθέσεων- σε περιορισμούς στο είδος οπλισμού και αυστηρότερα κριτήρια για τους κατόχους. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, που ήδη είχε το αυστηρότερο πλαίσιο, πέρασε ακόμη σκληρότερους περιορισμούς ενώ «καραδοκεί» η NRA, το ισχυρό λόμπι των οπλοκατόχων.

To απόγευμα της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο πακέτο μέτρων για ρύθμιση τη� οπλοκατοχής, στο οποίο κατέληξε μετά από διαβουλεύσεις και το οποίο θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως έχει δηλώσει διατεθειμένος να αξιοποιήσει όλο το περιθώριο κινήσεών του ώστε να μπει φρένο στους «αυτόκλητους σερίφηδες», ακόμη και με διατάγματα.

Το πακέτο Ομπάμα φαίνεται ότι θα προσανατολιστεί σε απαγόρευση όπλων στρατιωτικού τύπου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας -μέτρα που, εάν ίσχυαν, θα είχαν τουλάχιστον δυσχεράνει (αν όχι εμποδίσει) τις τελευταίες τυφλές επιθέσεις.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής κινδυνεύε! ι να χάσει το «ευνοϊκό καθεστώς» του πολιτικού ταμπού, όπως ήταν παραδοσιακά στις ΗΠΑ, υπό το βάρος του αίματος στα όλο και συχνότερα περιστατικά των τελευταίων χρόνων. Η οργή για το θάνατο 20 παιδιών στο μακελειό στο σχολείο του Νιούταουν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στην τακτική που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να συσπειρώσει το αμερικανικό κοινό γύρω από τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή στις ελλείψεις και τα τεράστια «παράθυρα» στο νομοθετικό πλαίσιο που ανέδειξαν με τον πλέον δραμα�ικό τρόπο οι επιθέσεις -με στόχο να κάμψει τους δισταγμούς γερουσιαστών και βουλευτών.