Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Απάντηση σε δημοσίευμα με τίτλο «Το ΙΚΑ παρανομεί – Η πολιτεία αυθαιρετεί – Οι πολίτες σε απόγνωση»

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με το χρόνο έναρξης εφαρμογής διατάξεων που ορίζουν μείωση συντάξεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/12 προβλέπεται αναδρομική μείωση των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1300 € κατά 12% από 1.1.2012, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.

Η Διοίκηση του....
Ιδρύματος το Μάρτιο του τρέχοντος έτους αποφάσισε ξεχωριστή καταβολή της σύνταξης μηνός Απριλίου στους συνταξιούχους (στις 22 Μαρτίου) και του δώρου Πάσχα (στις 5 Απριλίου).

Κατά συνέπεια, συνέπεσε χρονικά η υλοποίηση από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. των δύο ξεχωριστών πληρωμών (σύνταξης και δώρου Πάσχα), της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 4051/12, σχετικά την αναδρομική μείωση των συντάξεων, καθώς και της ετήσιας προγραμματισμένης επεξεργασίας και του ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή του σε μη δικαιούχους.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργική διαχείριση των ανωτέρω εργασιών από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία προέβαλλε διαχειριστική αδυναμία παράλληλης τακτοποίησής τους, η Διοίκηση απευθύνθηκε εγγράφως στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνοντας τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της ανωτέρω αναδρομικής παρακράτησης από τις συντάξεις στις 22.5.2012, με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2012, με συνέπεια τη μείωση των μηνιαίων δόσεων σε επτά από τις οκτώ που προβλέπει η διάταξη. Δεδομένης όμως της νομοθετικής πρόβλεψης για παρακράτηση σ� οκτώ ισόποσες δόσεις, η Διοίκηση επαναδιατύπωσε την πρότασή της προς το Υπουργείο, προτείνοντας η έναρξη της αναδρομικής παρακράτησης να γίνει στις 22.5.2012, με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2012, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, μέχρι και τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2013, που θα καταβληθεί στις 14.12.2012. Για τον ίδιο λόγο μετατέθηκε και η ημερομηνία ελέγχου των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά ένα μήνα.

Πράγματι, για την εξυπηρέτηση του ανωτέρω σκοπού και μόνο υιοθετήθηκε η εφαρμογή του προβλεπόμενου μέτρου από τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2012, που θα καταβληθεί στις 22.5.2012, όπως προκύπτει και από τη σχετική εγκύκλιο (34/2012).

Όσον αφορά την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων στις συντάξεις των προερχόμενων από τα ενταχθέντα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ταμεία και κλάδους σύνταξης συνταξιούχων, δεδομένου ότι η μηχανογραφική τους επεξεργασία δεν πραγματοποιείται μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., υλοποιήθηκε όπως ο νόμος ορίζει, ήτοι με την πληρωμή συντάξεων μηνός Μαΐου 2012 (πλην του ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, για τεχνικούς λόγους).

Εξ' άλλου, το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομοτεχνικών Υπηρεσιών που αναφέρεται στο δημοσίευμα αφορά την εναρμόνιση του πληροφοριακού συστήματος του πρώην Ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο υποστηριζόταν από τον ΟΤΕ, με το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι περικοπές των συντάξεων του Ν. 4024/2011 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τον 12/2011.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ