Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Spiegel για Ελλάδα:«Έθνος των διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων»

Σειρά ρεπορτάζ, αναλύσεων αλλά και συνεντεύξεων ευρωπαίων πολιτικών για τις αυριανές εκλογές στην χώρα μας φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός τύπος.

Ας δούμε μερικά όπως τα παρουσιάζει η Ντόυτσε Βέλλε:

-«Οι παράξενες υποσχέσεις ελλήνων πολιτικών», είναι ο .....
τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus: «Μείωση φόρων, αύξηση μισθών. Τα όσα υπόσχονται τα κόμματα στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών της Κυριακής ακούγονται πολύ παράξενα – ειδικά για μια τόσο υπερχρεωμένη χώρα».

-«Έθνος των διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εν μέσω της βαθύτερης κρίσης, οι Έλληνες θα ψηφίσουν την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, αλλά στα ψηφοδέλτια υπάρχει μόνο το παλιό προσωπικό και παλιές ιδέες. Η ισχυρότερη δύναμη στη χώρα είναι η δυσαρέσκεια».

-Για τις σημαντικότερες εκλογές της μεταπολίτευσης κάνει λόγο άρθρο της Süddeutsche Zeitung: «Τα δυο μεγάλα κόμματα (…) αναμένεται να γνωρίσουν ιστορική κατάρρευση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο (σσ. πριν την απαγόρευση) τους δίνουν μια αριθμητική πλειοψηφία για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. (…) Η έκβαση των εκλογών θεωρείται αβέβαιη λόγω του αναμενόμενου κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος. Εκλογολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκπλήξεων».

-«Η Ελλάδα στο δρόμο προς την αβεβαιότητα», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern που σημειώνει ότι «οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες στη σκιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας».

«Ανησυχία για τις εκλογές της οργής στην Ελλάδα», γράφει η Frankfurter Neue Presse που σημειώνει: «Εάν οι Έλληνες μπουν στον πειρασμό να τιμωρήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, τότε η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος».

-Συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ φιλοξενεί η εφημερίδα Welt. Σε ερώτηση ποιες εκλογές τον ανησυχούν περισσότερο, στην Ελλάδα ή στη Γαλλία, ο Κ. Μπιλντ υπογραμμίζει ότι «οι γαλλικές είναι σαφώς πιο σημαντικές, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα όπου υπάρχουν μάλιστα εναλλακτικές επιλογές. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν έχει ουσιαστική επιλογή. Πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το ερώτημα είναι απλώς ποιος θα το κάνει».


http://www.prionokordela.gr