Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 1951, οπότε και έγινε ανεξάρτητο κράτος, η Λιβύη πραγματοποιεί εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικής εθνοσυνέλευσης, κλείνοντας οριστικά την περίοδο της 42χρονη κυριαρχία του...
Μουαμάρ Καντάφι. Οι 2,7 εκατομμύρια Λίβυοι προσέρχονται σήμερα στις κάλ�ες για να αναδείξουν την 200μελή πρώτη Εθνοσυνέλευση, που θα διαδεχθεί το προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Οι κάλπες στα 6.600 ελκλογικά τμήματα 13 πόλεων της Λιβύης άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 20:00 και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Κατά την πρώτη περίοδο της «σοσιαλιστικής τζαμαχιρίγια των Λίβυων Αράβων», όπως ονομάστηκε το καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο νεαρός τότε αξιωματικός του στρατού, διεξάγονταν εκλογές με το σύστημα της «άμεσης δημοκρατίας» σε επίπεδο ! φυλώ ν ή και ευρύτερα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται επίσημα αποτελέσματα. Ο Καντάφι είχε ανατρέψει τον πρώτο ηγέτη του λιβυκού κράτους, βασιλιά Ιντρίς.