Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Tους έχει τυφλή εμπιστοσύνη!

Δεν θέλουμε να μπούμε σε σύγκριση του Ζαρντίμ με τον προκάτοχό του, Ερνέστο Βαλβέρδε. Άλλωστε, ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, την οποία και προσπαθεί να εφαρμόσει πάνω στο χορτάρι.

Μία πρώτη επισήμανση, πάντως, που μπορεί να γίνει είναι ότι ο Ζαρντίμ δεν έχει τόσο ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο είχε ο Βαλβέρδε. Ο Πορτογάλος, βέβαια, έχει και περισσότερους βοηθούς από τους δύο που είχε μαζί του ο Ερνέστο (Ασπιάθου, Ποθάνκο). Πάμε, όμως, να δούμε τους άμεσους συνεργάτες του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

 

Αντόνιο Βιέιρα: είναι το "δεξί χέρι" του Ζαρντίμ, ο πρώτος βοηθός του. Οι δυο τους παρακολουθούν το πρώτο μέρος της προπόνησης χωρίς να συμμετέχουν. Υπεύθυνοι για αυτό το σκέλος είναι οι Χρήστος Μουρίκης και Νέλσον Καλντέιρα. Ο Βιέιρα έχει επιφορτιστεί με το επιθετικό κομμάτι στις προπονήσεις, καθώς ασχολείται κυρίως με το πώς πρέπει να αναπτύσσεται ο Ολυμπιακός. Έχει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του οικογενειακού διτέρματος.

Νέλσον Καλντέιρα: είναι ο πιο εκδηλωτικός του τεχνικού επιτελείου! Δεύτερος βοηθός και γυμναστής. Έχει αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι των προπονήσεων, την επίβλεψή τους και την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών μαζί με τον Χρήστο Μουρίκη. Είναι ο υπεύθυνος για τις ασκήσεις με μπάλα και με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, όπως θα διαπιστώσετε στα βίντεο που ακολουθούν, κρατάει τους παίκτες πάντα στην τσίτα. Γνωρίζει, μάλιστα, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αμεσότητα με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Συμμετέχει κ�ι ο ίδιος στις ασκήσεις, κάνοντας ακόμα και... ακροβατικά!

Μιγκέλ Μότα: Τον είδαμε για πρώτη φορά την Παρασκευή (6/7). Είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την "κατασκοπεία" των αντιπάλων, αλλά και τις αναλύσεις των αγώνων του Ολυμπιακού.

Κάρλος Πιρές: Είναι ο βοηθός του Βασίλη Αλεξούδη για την εκγύμναση των τερματοφυλάκων, ενώ θα αναλάβει και την εποπτεία στην Ακαδημία του πειραϊκού συλλόγου.

Λεονάρντο Ζαρντίμ επιβλέπει τα πάντα κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκγύμνασης. Παρακολουθεί από κοντά πως εκτελούνται όλες οι ασκήσεις, σε ένα απαιτητικό και με μεγάλη ένταση πρόγραμμα εκγύμνασης. Έπειτα από δύο εκ των τριών προπονήσεων που έχουμε δει από κοντά (μία στο προπονητικό κέντρο Ρέντη και μία στο Άχενκιρχ) είναι φανερό πως ο Πορτογάλος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του.

 

Παρεμβαίνει μόνο όταν ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο. Όπως για να δώσει συγχαρητήρια στον Φουστέρ έπειτα από μία άσκηση με μπάλα ή να κάνει κάποιες παρατηρήσεις στον Τάσο Παπάζογλου κατά τη διάρκεια του πρώτου οικογενειακού διπλού επί αυστριακού εδάφους. Από εδώ και πέρα, περιμένουμε ποικιλία στον καταρτισμό του προγράμματος εκγύμνασης. Εκτός κι αν ο Ζαρντίμ έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πράγματα για να δουλέψει στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

Οι βοηθοί του 38άχρονου προπονητή εκτελούν μέχρι κεραίας τις οδηγίες του. Έχει διαφορετικό στυλ από τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος δεν δίσταζε να σταματάει συνεχώς την προπόνηση και να δίνει διαρκώς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι ποδοσφαιριστές. Είπαμε, όμως, πως ο Ζαρντίμ δουλεύει διαφορετικά, έχοντας περισσότερους άμεσους συνεργάτες στο πλευρό του. Η κατανομή των ρόλων είναι ξεκάθαρη στο ερυθρόλευκο τεχνικό επιτελείο... Πριν καν αρχίσει η προετοιμασία. Εκεί, απλά εφαρμόζεται η τακτική του προπονητή.

Εσείς διαβάστε τι συμβαίνει με Ρουίς, το φιλικό με Σπαρτάκ Μόσχας και το ξεκίνημα στο Άχενκιρχ