Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Την αξιοποίηση της ΕΤΕπ ως μηχανισμό σταθεροποίησης της Ευρωζώνης προτείνει ο ΟΟΣΑ

Την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ως μηχανισμού σταθεροποίησης της κρίσης της Ευρωζώνης πρότεινε σήμερα αξιωματούχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Αντριάν Μπλάντελ Βίνιαλλ τόνισε από το Σίδνεϊ πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρκετά κεφάλαια ώστε να αγοράσει δικαιώματα μετοχών ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόγραμμα TARP στο πλαίσιο του οποίου η α�ερικανική κυβέρνηση παρείχε κεφαλαία στις προβληματικές τράπεζες από τα τέλη του 2008, αποτελεί δείγμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Δεν χρειάζεται να δοθεί στον ESM τραπεζική άδεια, αφού ήδη υπάρχει η ΕΤΕπ», είπε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι κρίση κρατικού χρέους αλλά μια κρίση εγγυήσεων που οφείλεται στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είχε πάντα πολύ χαμηλά κεφάλαια.

Τέλος, δήλωσε πως Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία παρείχαν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας κεφάλαια μέσω της ΕΚΤ για να συν! εχίσ ει να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν «καταστροφική» λόγω των απωλειών που θα δημιουργούσε στις δανείστριες χώρες.