Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Κόκκινος συναγερμός για τα μαστιχοχώρια της Χίου που απειλούνται από τη φωτιά

Στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων της Χίου από τη μεγάλη φωτιά που καίει για δεύτερη ημέρα στο νησί επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.

Οι φλόγες βρίσκονται το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδενδρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδενδρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, λέει στο in.grο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και ελιές, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και σε αγροικίες στην περιοχή του χωριού Αυγώνυμα.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενισχυμένες και από δυνάμεις που κατέφθασαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

p>Συνολικά, για την κατάσβεση συνεχίζουν να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες.

Από το πρωί, εννέα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, αν και το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ανέμων.