Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Ποια θα είναι η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του που ξεκινάει την Παρασκευή από το Βερολίνο; «Να σιγουρέψει καταρχάς την...

παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Την κατηγορηματική αυτή απάντηση δίνουν άμεσοι συνεργάτες του, όταν καλούνται να απαντήσουν στο σχετικό ερώτημα. «Όλοι επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να λάβουμε ως χώρα, αλλά ξεχνούμε το πιο βασικό: ότι για να τα υλοποιήσουμε κιόλας, θα πρέπει να παραμείνουμε στη ζώνη. Κι αυτή ακριβώς τη δέσμευση θα επιχειρήσει να διασφαλίσει πρώτη – πρώτη ο πρωθυπουργός».

Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σχετικά με την Ελλάδα, τις τελευταίες ώρες, είναι απρόσμενα θετικό, αν και αυτό το οποίο διαμηνύεται από το Βερολίνο είναι ότι «η Μέρκελ απλώς θα ακούσει και δεν θα δεσμευθεί για τίποτα».

Το ίδιο εν πολλοίς αναμένεται να ισχύσει και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, αν και η στάση του αναμένεται λίγο πιο ανεκτική απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, σε σχέση με αυτή της κ. Μέρκελ.