Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η ΕΥΠ στη Χίο για τις πυρκαγιές

1 εικόνα

Πεντακόσιες ογδόντα εννέα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες εκδηλώνονται περί τις 100 πυρκαγιές το 24ωρο. Οι δυνατοί άνεμοι που φυσάνε τις τελευταίες ημέρες δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η από αέρος αντιμετώπιση να είναι αδύνατη. Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης πως έχει ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο αφού όπω� δήλωσε χαρακτηριστικά υπάρχουν ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, για πιθανούς εμπρησμούς. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης ο οποίος δήλωσε στη ΝΕΤ πως όλες οι ενδείξεις για τις πυρκαγιές στην Χίο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ήταν εμπρησμοί. Το ίδιο ισχύει και για την Ζάκυνθο όπου οι τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα ξέσπασαν ταυτόχρονα.

Από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας πως την ευθύνη για τις ανύπ! αρκτ ες υποδομές πυροπροστασίας την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσε σήμερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τις δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Στη Χίο, όπου οι φωτιές συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, δύο είναι τα βασικά μέτωπα. Ένα στα νοτιοδυτικά του νησιού προς τα Μεστά και στα κεντρικά του νησιού στην περιοχή Ανάβατος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών έχουν καταστραφεί με την Έ�ωση Μαστιχοπαραγωγών να εκτιμά πως το 40% των μαστιχόδεντρων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Στην Πελοπόννησο η κατάσταση μπορεί να βελτιώθηκε στα μέτωπα του Ταϋγέτου, της Μάνης και του Γυθείου αλλά η φωτιά που καίει στην Τροιζήνα δεν έχει ακόμη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
 

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών