Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Oι τραπεζικοί "γάμοι" από το 1990 έως σήμερα

Η φημολογία για τραπεζικά deals καλά κρατεί, βελτιώνοντας το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς, η επόμενη μεγάλη τραπεζική συμφωνία στα σκαριά έχει σαν πρωταγωνιστή την Εμπορική. Παράλληλα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται...

 στο ΤΤ, του οποίου η διαδικασία πώλησης, πιθανόν να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πάντως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στις τράπεζες έχουν τις ρίζες τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τότε μέχρι σήμερα έχει χυθεί άπειρο δημοσιογραφικό μελάνι για το συγκεκριμένο θέμα. Αν και τις περισσότερες φορές, γινόταν «πολύ θόρυβος για το τίποτα», η αλήθεια είναι πως από τότε μέχρι τώρα ο τραπεζικός χάρτης έχει αλλάξει για τα καλά.

Ισχυρές δυνάμεις του «σήμερα», όπως Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, κ.ά., ήταν άγνωστες πριν μία εικοσαετία. Αλλά και η σημερινή Πειραιώς στην οποία πουλήθηκε το «καλό κομμάτι» της Αγροτικής ήταν μια προβληματική θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας… Και φυσικά ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι της εποχής εκείνης απορροφήθηκαν.

Σας αναφέρουμε κάποια παραδείγματα: Η Τράπεζα Αθηνών πουλιέται από την Εμπορική Τράπεζα στους Κορεάτες. Στη συνέχεια, η Αθηνών καταλήγει στη Eurobank, η οποία επιπλέον ενσωμάτωσε την Τράπεζα Εργασίας, την Τράπεζα Κρήτης και την Telesis, η οποία πριν είχε απορροφήσει τη Δωρική Τράπεζα… Η Εγνατία εξαγόρασε την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος από την Αγροτική Τράπεζα και την απορρόφησε. Εν συνεχεία, όμως, εξαγοράστηκε από τον όμιλο Marfin, ο οποίος απέκτησε παράλληλα και σημαντική συμμετοχή στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Το όλο σχήμα αποτέλεσε τη Marfin Λαϊκή Τράπεζα με θυγατρικήτη Marfin Egnatia Bank.

Η Alpha Bank εξαγόρασε την Ιονική Τράπεζα από την Εμπορική Τράπεζα, την οποία στη συνέχεια και απορρόφησε. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, απορρόφησε τις θυγατρικές της ΕΤΕΒΑ, Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική. Η Εμπορική Τράπεζα, αφού ρευστοποίησε τις θυγατρικές της Πειραιώς, Αθηνών και Ιονική, πουλήθηκε στους Γάλλους της Credit Agricole. Σε Γάλλους, στη Societe Generale πέρασε και η Γενική Τράπεζα το 2004, έχοντας για ένα διάστημα στρατηγικό επενδυτή τον όμιλο της Interamerican. Η Τράπεζα Πειραιώς πουλιέται από την Εμπορική Τράπεζα σε όμιλο Ελλήνων επιχειρηματιών και στ� συνέχεια απορροφά τη Xios Bank του ομίλου Βαρδινογιάννη. Ακολουθούν οι εξαγορές της Μακεδονίας-Θράκης και της ΕΤΒΑ, τράπεζες τις οποίες απορρόφησε στη συνέχεια.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές για την πορεία του τραπεζικού συστήματος από το 1990 έως σήμερα. Εάν σε αυτά προσθέταμε και τoυς «γάμους» που είχαν άδοξο τέλος, αλλά και τις συζητήσεις που τελικά δεν ευοδώθηκαν, θα χρειαζόμασταν κάμποσες σελίδες…

πηγή: parapolitika.gr