Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Κόπηκαν 6.972 «μαϊμού» συντάξεις, θα κινηθεί η διαδικασία επιστροφής χρημάτων

Χωρίς σύνταξη μένουν οριστικά από τις 24 Σεπτεμβρίου, 6.972 συνταξιούχοι - «φαντάσματα» οι οποίοι δεν είχαν απογραφεί μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει μία τελευταία ευκαιρία στους συγκεκριμένους να απογραφούν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Για όσους δεν το πράξουν το Γενικό Λογιστήριο θα προχωρήσει στην αναστολή της πληρωμή της σύνταξης. Επίσης ξεκινά η διαδικασία για να επιστραφούν τα ποσά που παρανόμως εισπράχθηκαν μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία.

Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ θα ερευνήσουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εισέπρατταν τις συντάξεις μέχρι τώρα, για να τους καταλογιστούν τα ποσά που έλαβαν ως οφειλόμενα στο Δημόσιο. Πιθανότατα θα πρόκειται για συγγενείς θανόντων συνταξιούχων οι οποίοι δεν προσήλθαν στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΓΛΚ για να δηλώσουν τον θάνατο των δικαιούχων. Συνολικά από το Δημόσιο συνταξιοδοτούνται 439.881 άτομα και οι 6.972 συνταξιούχοι «φαντάσματα» αποτελούν το 1,6% του συνόλου.

Απογραφή
Το Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η απογραφή ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου και έως τότε δεν είχαν απογραφεί 15.781 από τους υπόχρεους. Για αυτούς ξεκίνησε ένα νέος γύρος απογραφής εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα δεν κατατέθηκαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 (πληρωτέες στις 24 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου 2012 αντίστοιχα). Από τους 15.781 δεν προσήλθαν στις τράπεζες με τα εντάλματα πληρωμής 6.972 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν απεγράφησαν και βέβαια δεν πληρώθηκαν για τους δύο μήνες.

Μαρία Βουργάνα