Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, φωτογραφίζοντας κυρίως τις Ισπανία και Ιταλία.
Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει εναντιωθεί η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θα είναι «απόλυτα αποτελεσματικό και θα....
αποτελέσει τροχοπέδη για να αποτρέψει πιθανώς καταστροφικά σενάρια», όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του σχεδίου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε βρίσκεται εντός των αρμοδιοτήτων μας για να διασφαλίσουμε το ευρώ», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη ενός «προγράμματος άμεσων νομισματικών συναλλαγών», στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρά αυτόνομα σε αγορές τίτλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης από τη δευτερογενή αγορά με στόχο να αντιμετωπιστούν «οξείες στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων». Με τον όρο αυτό ο κ. Ντράγκι αναφέρεται στο απαγορευτικό κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας που η ΕΚΤ θεωρεί αδικαιολόγητο και αποτέλεσμα στρεβλώσεων στην αγορά.
Αγοράζοντας ομόλογα π.χ. της Ισπανίας και της Ιταλίας, η ΕΚΤ προσδοκά ότι θα δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για τους εν λόγω τίτλους οδηγώντας σταδιακά σε αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους, δηλαδή των επιτοκίων δανεισμού της Μαδρίτης και της Ρώμης, ανακουφίζοντας τις δυο αυτές οικονομίες και αποτρέποντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης.
Όπως είχε διαρρεύσει προ ημερών, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα αφορά στην αγορά ομολόγων διάρκειας ενός έως τριών ετών, στα οποία θα περιλαμβάνονται και ομόλογα 10ετή, που όμως θα λήγουν εντός της τριετίας.
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε χθεσινές διαρροές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή για τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, που συμφώνησε το διοικητικό της συμβούλιο την Πέμπτη.
Η ΕΚΤ είχε το προνόμιο αυτό κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έγινε νωρίτερα φέτος, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μεγάλες ζημίες ενώ οι τίτλοι της ΕΚΤ δεν επηρεάστηκαν.
Αν και η ΕΚΤ δεν έχει βάσει νομοθεσίας καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, το ελληνικό προηγούμενο δημιουργούσε φόβους για νέο πλήγμα στους επενδυτές εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να παρέμβει με ίδιο τρόπο σε ομόλογα άλλης χώρας.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι, τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται με «ίδια μεταχείριση» (pari passu) με αυτά των ιδιωτών επενδυτών.
Η οικονομία στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.
Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ -0,6% και -0,2% και μεταξύ -0,4% έως +1,4% για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Η ΕΚΤ αύξησε επίσης ελαφρά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε 2,4%-2,6% για το 2012 και στο 1,3%-2,5% για το 2013.
http://dailynews24.gr/i