«η Ελλάδα ετοιμάζεται να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα ώστε να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση κύματος μαζικής εισροής προσφύγων από τη Συρία».
«Αρχίζει να γίνεται αισθητό ένα κύμα προσφύγων αλλά αυτό δεν έχει ακόμα φθάσει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Προς το παρόν κατευθύνονται προς την Τουρκία, την Ιορδανία �αι το Ιράκ. Η χώρα όμως πρέπει να είναι έτοιμη», προσέθεσε ο υπουργός.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχει καταφύγει στις γειτονικές χώρες έχει ξεπεράσει τις 250.000. Στην Ιορδανία, η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει 85.197 πρόσφυγες, στο Λίβανο 66.915, στο Ιράκ 22.563 και στην Τουρκία 78.431.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Ιουλίου.
Το δημοσίευμα ! αναφ έρει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα, παρουσιάζεται ως η κύρια πύλη παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω των συνόρων της με την Τουρκία. Γι΄ αυτό τον λόγο έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους εταίρους της και αποτελεί πλέον αντικείμενο στενής παρακολούθησης. Στα τέλη Ιουνίου, η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε μία συμφωνία επανεισδοχής, σε αντάλλαγμα της οποίας θα ξεκινούσε μία συζήτηση για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου των Τούρκων πολιτών σε χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, σε αναμονή του σχετικού σχεδίου δράσης από την Επιτροπή, η Τουρκίαδεν έχει ακόμα υπογράψει επίσημα τη συμφωνία.
Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, την περασμένη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σκλήρυνση των μέτρων κατά των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, μέσω ενός νέου νόμου που προβλέπει βαρύτερες ποινές για όσους διαπράττουν αδικήματα, σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους νόμιμους μετανάστες.
capital.gr