Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Προ των… πιάτων μας το βρώσιμο βιοεκτυπωμένο κρέας

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 96% ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

TOY ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται «λύσεις» στην παγκόσμια υπερκατανάλωση κρέατος, προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις πλήθους καταναλωτών, μολονότι αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εξαιτίας των μεθόδων κτηνοτροφίας που ακολουθούνται.

Αυτή τη φορά, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Peter Thiel σκοπεύει να διαθέσει περίπου 350 χιλ. δολάρια στη νεοσύστατη εταιρεία Modern Meadow, για τη χρηματοδότηση μιας τεχνολογίας ανάπτυξης βιοεκτυπωμένου κρέατος. Η Modern Meadow συνδυάζει την αναγεννητική ιατρική με την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) και υποστηρίζει ότι «παρέχει μια οικονομική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», καθώς στις προθέσεις της είναι να προωθήσει το βιοεκτυπωμένο κρέας ως περιβαλλοντικά φιλική πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο. Ενώ, ο Andras Forgacs, εκ των συνιδ�υτών της εταιρείας έχει επικρίνει έντονα τις παραδοσιακές πρακτικές κτηνοτροφίας για το περιβαλλοντικό τους κόστος, δηλώνει πως η παραγωγή ενός χάμπουργκερ με τις συμβατικές διαδικασίες αποτελεί κατασπατάληση περιβαλλοντικών πόρων.

«Η Modern Meadow συνδυάζει την αναγεννητική ιατρική με 3D εκτύπωση προκειμένου να προσφέρει μια οικονομική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», όπως επισημαίνει η Lindy Fishburne, εκτελεστική διευθύντρια του Breakout Labs, του Ιδρύματος Thiel, υπογραμμίζοντας πως «ελπίζουμε πως η υποστήριξή μας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των αρχικών σταδίων, που θα μετατρέψει το εμπνευσμένο όραμά τους σε πραγματικότητα».

Η παραγωγή εργαστηριακού κρέατος είναι πολύ λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων υπόσχεται μείωση 96% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής ζώων, χρησιμοποιώντας μόλις το 45% της σημερινής απαιτούμενης ενέργειας, απαιτείται μόνο το 1% της γης και το 4% του νερού που συνδέεται με συμβατική παραγωγή βοείου κρέατος.

Πάντως, μέχρι σήμερα, η 3D βιοεκτύπωση έχει εφαρμοστεί στη δημιουργία αθλητικών παπουτσιών τρεξίματος, όπλων και παραδοσιακά στην ανάπτυξη τρισδιάστατων ιστών και δομών οργάνων με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της αναγεννητικής ιατρικής.Η πρόταση της Modern Meadow αφορά στη βιοεκτύπωση κρέατος για κατανάλωση, τεχνολογία που συνδυάζει, όπως επισημαίνει, μια σειρά πλεονεκτημάτων συγκριτικά με προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο.

Λιγότερες εκπομπές CO2
Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει πάντως πως το κρέας που αναπτύσσεται με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο αποτελεί «πράσινη» εναλλακτική λύση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Συγκεκριμένα, μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο, θα ήταν πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις εκπομπές που συνδέονται με τη ζωική παραγωγή. Ενώ, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού για τροφή, προστατεύονταςπαράλληλα το περιβάλλον.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού κρέατος θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερες από τις επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον η κτηνοτροφία», όπως έχει επισημάνει η Hanna Tuomisto, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπογραμμίζοντας πως «δεν λέμε ότι θα μπορούσαμε ή ότι θα θέλαμε να αντικαταστήσουμε το συμβατικό κρέας με τεχνητό αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το τεχνητό κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του επισιτιστικού προβλήματος του παγκόσμιου πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων �αι εξοικονομώντας νερό και ενέργεια. Για να το θέσω απλά, το τεχνητό κρέας είναι αποδοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό», επισήμανε η ερευνήτρια.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Το γεγονός ότι η ζωική παραγωγή «επιβαρύνει» το περιβάλλον με εκπομπές ρύπων είναι ήδη γνωστό και η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια αναζητά λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Κέντρου Αλιευμάτων και του Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βασικών συστημάτων ιχθυοκαλλιέργειας, μεγαλύτερη παραγωγή συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικοσυστήματος. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε σύγκριση με άλλα είδ� πρωτεϊνικής παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα επιβάρυνσης.

 imerisia.gr